Rik Geus

Sportfysiotherapeut & mede-eigenaar Equipe Physique in Haarlem.
24 jaar
Ervaring
Equipe Physique
Bedrijf
Haarlem, Noord-Holland
Locatie
Gespecialiseerd in:
 • Voorste kruisband revalidatie
 • Diagnosticeren, analyseren en revalideren van complexe knieklachten
 • Sportblessures
 • Orthopedische revalidatie van de Onderste extremiteit
 • Return to Play (laatste fase van terugkeer naar het sportveld)
Lees meer
Rik Geus behaalde in 2000 cum laude zijn Bachelor fysiotherapie (Hogeschool van Amsterdam) en zijn Master Sportfysiotherapie in 2009 (Hogeschool Utrecht). Het motto een leven lang leren is hem niet vreemd. Continu verrijkt Rik zich met nieuwe kennis en innovatieve trainingsmethoden. Rik heeft als sportfysiotherapeut op 3 Olympische Spelen zijn bijdrage mogen leveren en op ontelbaar veel andere belangrijke toernooien topsporters begeleid. Zijn eigen sportieve interesse is heel breed: van hardlopen en wielrennen tot skiën en voetballen. Rik weet wat een sporter beweegt!

Tussen 2006 en 2016 werkte Rik voor de Nederlandse Ski Vereniging als medisch en fysiek coördinator. Dit heeft hem veel inzicht gegeven in alle processen rondom een topsport organisatie en hierdoor zijn netwerk kunnen vormgeven.

“Revalideren betekent voor mij een patiënt zo begeleiden dat er zorgeloos en pijnvrij opgetraind wordt naar het sportveld met uitdagende en gevarieerde trainingsvormen. Elke training is een mix van kracht, stabiliteit en behendigheid. Motorisch leren, ook wel neuromusculair trainen genoemd, is de kern van elke training. We trainen geen kruisband, we trainen de hersenen en de spieren!”

“Ik ben net als alle andere FC Kruisband professionals gefascineerd door het zo ingenieus werkend bewegingsapparaat. Van optimaal en efficiënt bewegen tot presteren met efficiënte compensatie strategieën. De uniciteit en diversiteit van het menselijk bewegen boeien me elke dag.
Ik hanteer fundamentele motorische leertheorieën en probeer onder andere met de principes het Athletic Skills Model trainingen te ‘bouwen’ die voldoen aan de sportspecifieke fysieke eisen”.

Rik is mede oprichter en eigenaar van de Fysiotherapie praktijk Equipe Physique in Haarlem. Een praktijk die zich primair focust op sportrevalidatie. Het bijzondere van deze setting is de praktijk gevestigd is in een sportschool met veel zogenoemde vrije ruimte. Er is zelfs een klein kunstgrasveld aanwezig.

“Deze specifieke eisen hadden we omdat we in de laatste maanden van de kruisbandrevalidatie met de cliënten zoveel mogelijk activiteiten en handelingen willen trainen die ook op het sportveld aan bod komen. Denk hierbij aan draaien, wenden, keren, sprinten, springen, duelleren en koppen. Een voetballer moet een bal kunnen passen en een tennisser of hockeyer moet met racket en stick aan de slag kunnen. Dan pas kan je een sporter met vertrouwen op het gewenste niveau krijgen.

We kunnen in onze ruimte vrijwel alles de revue laten passeren, dat is uniek! De sporters vinden dat ook echt geweldig. De revalidatie moet grotendeels, zeker in de laatste fase, een positieve sportervaring opleveren”.

Naast zijn werk als sportfysiotherapeut is Rik docent op de master opleiding Sportfysiotherapie in Utrecht. Hij verzorgt hier bijvoorbeeld lessen over Return to play, Agility training, peesrevalidatie, Voorste kruisband revalidatie, werken met topsporters, testen en meten. “Al jaren heb ik de eer als gastdocent en examinator op de master sportfysiotherapie in Utrecht les te mogen geven en nu sinds een half jaar ben ik deels verantwoordelijk voor de modules van het tweede jaar. Dit is een prachtige combinatie voor mij; de praktijk en het lesgeven versterken elkaar voortdurend. Bovendien blijf ik op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en trends”.

Vanuit Rik zijn expertise en ervaring wilde Rik kennis delen en krachten bundelen. Dit is de primaire reden geweest dat Rik een aantal jaar geleden met een paar andere collega’s het Knienetwerk Nederland heeft opgericht. Een netwerk dat zich ten doel heeft gesteld kennis te delen met zowel patiënten als fysiotherapeuten die te maken hebben met knierevalidatie.

Rik heeft in de loop van de jaren veel tijd geïnvesteerd om een gedegen netwerk op te bouwen met sportartsen, orthopeden, sportpsychologen en collega fysiotherapeuten met een specifiek focusgebied die vaak ingeschakeld worden. “Samen met je cliënt functioneer je als een echt team: je bereikt de gestelde doelen door elkaar scherp te houden, helder te communiceren en zeker ook veel plezier te maken! Dan verloopt de revalidatie efficiënt en is het resultaat optimaal.

“Ik varieer heel veel met de coördinatieve vormen en koppel alles, vanaf een vroeg stadium, zoveel mogelijk aan uithoudingsvermogen. De trainingen hebben dus een conditioneel karakter. Tussentijds zijn er testmomenten die inzicht moeten geven over de progressie”.

De laatste weken van de revalidatie vraagt de sporter zich niet af óf hij weer fit het sportveld op zal komen maar hoé fit!
“Het perfecte revalidatietraject verloopt bijna spelenderwijs. De cliënt voelt zich per week fitter en sterker worden en krijgt 100% vertrouwen in een succesvolle sporthervatting”

De kernwaarden van Rik zijn:

 • Persoonlijke zorg bieden
 • Motiveren en enthousiasmeren
 • Planmatig werken (periodiseren, testen en meten)
 • Veel variatie in elke training verwerken

Clichés van toepassing op voorste kruisband revalidatie:

 • Je komt er altijd sterker uit
 • Een geslaagde revalidatie is een echte teamprestatie
 • Een leerzaam proces waarin je jezelf goed leert kennen
 • Je komt er altijd als winnaar uit
 • De formule is: toewijding + motivatie = succes