Wouter Welling

“Testen en meten van VKB patiënten met de meest geavanceerde techniek”

Wouter Welling is gespecialiseerd in:

  • Het objectiveren van de status van de sporter na een voorste-kruisband blessure.
  • Sport-specifieke veldrevalidatie na een voorste- kruisband blessure.
  • Wetenschappelijk onderzoek naar voorste-kruisband blessures.
  • Geven van lezingen en cursussen over voorste-kruisband revalidatie.

Dr. Wouter Welling is gepromoveerd bewegingswetenschapper en gespecialiseerd in Voorste Kruisband (VKB) blessures, met name in het testen, meten en analyseren van de status van de patiënt. Na zijn studie werkte hij 6 jaar in Groningen bij een grote praktijk gespecialiseerd in sportrevalidatie en performance. Hierbij combineerde hij het werk in de praktijk met promotieonderzoek via de Rijksuniversiteit Groningen.

Sinds begin 2022 werkt Wouter als “Embedded sport scientist” bij Pro-F Professionele Fysiotherapie in Enschede. Pro-F is een grote praktijk gespecialiseerd in (sport)fysiotherapie en performance. Partners van Pro-F zijn onder andere FC Twente, Ocon en TalentNED. De belangrijkste werkzaamheden van Wouter zijn: testen en meten van VKB patiënten met de meest geavanceerde techniek, verzorgen van veldrevalidatie voor revaliderende amateursporters, ondersteunende rol in topsport begeleiding. Ook is hij verbonden als docent aan Performance Based Healthcare waar hij onder andere cursussen verzorgd.

Al vanaf zijn studietijd is Wouter gefascineerd door VKB blessures, en met name de “Return to Sport” na een VKB blessure. “Elke week lezen we wel iets over een bekende sporter die een VKB blessure oploopt. Een groot deel van deze sporters verwacht zonder problemen terug te kunnen keren naar de sport. Helaas blijkt de realiteit anders: lang niet iedereen keert terug op hetzelfde niveau van sporten. Ook krijgt een groot deel van deze groep een nieuwe VKB blessure. Hoe kan het dat sommige sporters zonder problemen terugkeren naar de sport, en anderen niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze percentages gunstiger gaan uitvallen? De combinatie van zowel fysieke- als mentale uitdagingen die hierbij komen kijken, maakt het een zeer interessant proces”.

ww2afbeelding1
ww3afbeelding1

Tussen 2017 en 2022 heeft hij een succesvol promotietraject gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen met als onderwerp: Return to sport after an anterior cruciate ligament reconstruction. Are we there yet? Samen met zijn onderzoeksgroep is er een testbatterij ontwikkeld die sterke en zwakke punten van de patiënt kan blootleggen, om zo de revalidatie te individualiseren en zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In verschillende onderzoeken is daarna aangetoond dat de kwaliteit van de huidige VKB revalidatie mogelijk niet goed genoeg is, en dat dit een reden kan zijn waarom zoveel sporters niet terugkeren naar de sport.

Wouter heeft meerdere internationale en nationale publicaties op zijn naam.
Zijn publicaties zijn hier te vinden: https://www.researchgate.net/profile/Wouter-Welling

269616376_4746100082125036_7403137312465729305_n
256742802_4631280420273670_6070589696942176641_n
0