Nicky van Melick

“Tijdens de revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie is het vooral heel belangrijk om veel te trainen aan coördinatie en balans”

Nicky van Melick is te volgen via:

Nicky van Melick, Sportfysiotherapeute & bewegingswetenschapper, is manager en sportfysiotherapeute bij het Knie Expertise Centrum in Eindhoven. Hier is zij verantwoordelijk voor alles wat met knierevalidatie te maken heeft.
Nicky studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en fysiotherapie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Tijdens haar studie maakte ze al kennis met voorste-kruisbandrevalidatie tijdens haar werk bij voetbalclub MVV. Ze was verzorgster bij de jeugd en hielp bij de trainingen mee bij het eerste elftal. Ze zag destijds ook voor het eerst een voorste-kruisbandreconstructie live in de operatiekamer.
Haar eindstage voor beide studies deed ze bij het Sport Medisch Centrum KNVB. Hier deed Nicky heel veel ervaring op met het behandelen van voetballers na een voorste-kruisbandreconstructie. Daarnaast was ze ook fysiotherapeute bij een nationaal jeugdelftal. Na haar stage bij het SMC KNVB kon Nicky aan de slag bij Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem (2007). Nicky werkte hier veel met topsporters (o.a. handbalacademie) en reguliere sporters en specialiseerde ze zich steeds meer op het gebied van knie revalidatie. Ze wilde echter nog een stapje verder…
Begin 2012 besloot ze te starten met promotie onderzoek. In dit onderzoek richt ze zich volledig op de revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie. Zo heeft Nicky onder andere de Nederlandse fysiotherapeutische richtlijnen geschreven voor revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie en voor diagnose van acuut knieletsel. Daarnaast heeft Nicky in 2016 ook de opleiding sportfysiotherapie afgerond.
Na kort bij twee andere praktijken gewerkt te hebben, heeft Nicky van Melick in 2017 de overstap gemaakt naar het Knie Expertise Centrum Eindhoven.
Naast haar werk bij het Knie Expertise Centrum heeft Nicky iedere week tijd om zich toe te leggen op haar onderzoek. Op dit moment voert ze samen met Kliniek ViaSana een groot onderzoek uit. Doel van dit onderzoek is om erachter te komen welke testen we aan het einde van de revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie moeten uitvoeren om te voorkomen dat de voorste kruisband opnieuw scheurt.

College fontys oktober 2016

College Fontys oktober 2016

Daarnaast geeft Nicky veel lezingen en cursussen voor (sport)fysiotherapeuten en (sport)artsen vanuit haar eigen bedrijf KneeSearch. Vanuit dit bedrijf is ze tevens betrokken bij ander wetenschappelijk onderzoek.
Vanuit zowel de praktijk als het onderzoek werkt Nicky veel samen met gespecialiseerde artsen: o.a. Rob Janssen (Maxima Medisch Centrum Veldhoven/Eindhoven) en Tony van Tienen.

Nicky van Melick vindt het tijdens de revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie vooral heel belangrijk om veel te trainen aan coördinatie en balans. Krachttraining is wel een onderdeel, maar in haar ogen valt de winst te behalen in het coördinatieve stuk. We noemen dit kwaliteit van bewegen. Dit maakt de trainingen tevens een stuk interessanter en de sporter gemotiveerder, is haar ervaring. Revalideren is keihard werken. Elke keer weer de grens opzoeken, of dit nou om conditie, kracht of coördinatie gaat. Daarnaast merkt ze dat het heel belangrijk is om een sporter weer vertrouwen te geven in zijn eigen knie. Het mentale stuk van de revalidatie wordt (helaas) vaak onderschat. Het vertrouwen weer terug krijgen lukt vaak door al snel weer bewegingen te trainen die zo specifiek mogelijk zijn voor de eigen sport.
De criteria om bij Nicky weer te mogen starten met sport zijn streng. “Ten eerste is uit onderzoek bekend dat de revalidatie het beste meer dan 9 maanden kan duren. Eerder zijn sporters bij mij dan ook niet wedstrijdklaar. Er moet ook een flinke batterij aan testen afgelegd worden, zoals krachttesten en sprongtesten. Pas als deze gehaald worden, weet ik dat het zo veilig mogelijk is om weer te gaan sporten!”

kneesearch