Manon van den Boogaard

“Een patiënt moet volledig kunnen vertrouwen op de ervaring en kunde van mij als sportfysiotherapeut”

Manon van den Boogaard is gespecialiseerd in:

  • Voorste kruisband revalidatie
  • Sportfysiotherapie
  • Sport specifieke revalidatie
  • Dry Needling
  • (Top)sport begeleiding voetbal
  • Revalidatie van bovenhandse sporter (schouder, elleboog, pols)

Manon van den Boogaard is in 2004 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Direct na haar afstuderen is Manon aan de slag gegaan als fysiotherapeut bij Revalidatiecentrum Tolbrug in Den Bosch. Hier heeft zij uiteindelijk 12,5 jaar gewerkt en veel ervaring opgedaan in de complexe orthopedische revalidatie.

Het werk in de revalidatie heeft zij altijd gecombineerd met topsport. “Bij aanvang van de eredivisie voor vrouwen ben ik gaan voetballen voor FC Utrecht (vijf seizoenen) en vervolgens twee seizoenen bij de vrouwen van PSV in Eindhoven.”

“Binnen het vrouwenvoetbal zie je veel voorste kruisband blessures en is het helaas eerder regel dan uitzondering in een spelersgroep.”

Binnen de orthopedische revalidatie is haar interesse daardoor ook steeds meer uitgegaan naar knieblessures en is Manon binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook bij de voorste kruisband revalidatiegroepen gaan meekijken en participeren.

Manon van den Boogaard is in 2013 gestart met haar master sportfysiotherapie, die zij in 2018 met succes heeft afgerond.

In 2016 is Manon van den Boogaard gestart bij Fysiofabriek, een  ‘jonge’ praktijk in Utrecht. Een praktijk die zich voornamelijk richt op sporters en sport specifieke revalidatie. Binnen de praktijk heeft Manon mede de knierevalidatie, en dan specifiek voorste kruisband revalidatie, opgezet. We werken nu intensief samen met orthopeden als Jacco Zijl en Marwan Shadid.

Sinds 2018 werkt Manon bij het Voetbalmedisch Centrum van de KNVB in Zeist, waar de voorste kruisband revalidatie een core business is.  Hier begeleidt zij ook het nationaal team voor meisjes onder 17 jaar. “Binnen deze jonge risicogroep proberen we waar mogelijk ook veel aan preventie van voorste kruisband blessures te doen.”

“Een patiënt moet volledig kunnen vertrouwen op de ervaring en kunde van mij als sportfysiotherapeut. Voorlichting voorafgaand aan de operatie over de intensiteit, commitment en duur van de revalidatie van 9 tot 12 maanden zijn van groot belang. Daarnaast communiceer ik eerlijk over de huidige cijfers van terugkeer op het oude sportniveau na de operatie.”

28844109158_d6160dc1d7_z

De doelstelling van Manon van den Boogaard is daarentegen altijd om iemand fitter terug te laten keren dan hij of zij was op een zo hoog mogelijk niveau van sport. Als sportfysiotherapeut begeleidt zij het gehele traject van direct na de operatie tot volledige terugkeer op het veld. De kwaliteit van bewegen is ontzettend belangrijk, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan zwakke schakels in de keten. Dit kan alleen in een individueel maatwerk programma, waarbij fysieke en mentale aspecten getest en getraind worden.

Voor haar thesis: Does a football ankle brace influence dynamic ankle stability and mobility in female youth football players? ontving Manon de Talent award van de Nederlandse Vereniging voor Sportfysiotherapie (NVFS).

0