Jorik van Toorenburg

Fysiotherapeut, Orthopedisch Manueel Therapeut en partner bij Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum (OREC).
25 jaar
Ervaring
Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum (OREC)
Bedrijf
Hilversum, Noord-Holland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Jorik van Toorenburg
Gespecialiseerd in:
  • Diagnostiek en revalidatie van sportblessures
  • Sportmedische begeleiding van topsporters (in het bijzonder extreme sports)
  • Revalidatie van kruisbandletsels
  • Manuele therapie
  • Dry needling behandelingen
  • PBFR (personalized blood flow restriction rehabilitation training)
Lees meer
In 1999 heeft Jorik van Toorenburg zijn diploma fysiotherapie behaald aan de Hogeschool van Utrecht. In 2004 is Jorik afgestudeerd als Orthopedisch Manueel Therapeut, waarna hij naast zijn werk als fysiotherapeut aan de academie voor bewegingsstudies te Utrecht is gaan doceren. Hierbij kon hij zijn liefde voor het vak fysiotherapie en manuele therapie overbrengen aan de studenten.

In de afgelopen jaren heeft Jorik diverse Nederlandse teams begeleid in het binnen en buitenland tijdens EK’s / WK’s en de Olympische Winterspelen: Onder andere het Nederlands snowboardteam van 2002 t/m de Olympische Winterspelen 2010 en sinds 2005 is Jorik begeleider van het Nederlandse Wakeboardteam en meervoudig Paralympisch kampioene; snowboardster Bibian Mentel (zie foto).

Verder begeleid Jorik bepaalde events in de extreme sports zoals “Red Bull Crashed Ice”. Als fysiotherapeut van extreme sporters heeft Jorik veel revalidatie trajecten uitgevoerd. Hierbij is intensieve samenwerking met orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportpsychologen een must. Samen met orthopedisch chirurg Jacco Zijl en Henk van der Hoeven heeft Jorik veel spreekuren gehouden om sporters met een gescheurde kruisband een optimale begeleiding te kunnen geven.

Door de jaren heen heeft Jorik geleerd dat een multidisciplinaire begeleiding het beste werkt. Aan fysieke én mentale aspecten werken. Een voorste kruisband patiënt kan nog zo goed getraind zijn, als er angst aanwezig is om bepaalde sportieve activiteiten te doen, zal degene niet terugkeren op het gewenste niveau van sport. Door samen te werken met bijvoorbeeld een sportpsycholoog kan deze angst weggenomen worden, zodat doelstellingen behaald worden. Wat, wanneer en met welke intensiteit bepaalde zorg nodig is in het revalidatie traject van een sporter met een gescheurde kruisband, is bij iedereen anders. Het blijft maatwerk. En dus elke keer weer een uitdaging voor alle zorgverleners die betrokken zijn!

Jorik is werkzaam in het Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum (OREC). Bij OREC wordt multidisciplinair nauw samengewerkt om het maximale resultaat voor de patiënt realiseren. Er zijn sportartsen, sportpsychologen, fysiotherapeuten, diëtisten en oefentherapeuten aan het werk. Door mentale en fysieke aspecten te meten krijgen voorste kruisband patiënten en de behandelaars inzicht in de voortgang van de revalidatie. Dit is belangrijk om te bepalen of het veilig genoeg is iemand te laten terugkeren in de sport. Verder kan dit ook richting geven aan welke aspecten nog meer gewerkt kan worden.
“Multidisciplinair revalideren, waarbij aan mentale en fysieke aspecten meetbaar gewerkt wordt, geeft de patiënt en de behandelaar inzicht in de voortgang van de revalidatie. Zo kan de patiënt zo veilig mogelijk weer terugkeren in de sport.”