Bas Oostvogel

Sportfysiotherapeut // Kniespecialist // Mede-eigenaar TeamFysiek // Extended Scope Specialist
17 jaar
Ervaring
TeamFysiek
Bedrijf
Enter, Overijssel
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Bas Oostvogel
Gespecialiseerd in:
  • Diagnostiek, Revalidatie en Preventie sportblessures (onderste extremiteit)
  • Speciale aandacht voor voorste kruisband- en hamstring letsels
  • Sportblessures
  • Paramedische (top)sportbegeleiding
  • Flywheeltraining
Lees meer
Sinds 2016 werkt Bas Oostvogel als sportfysiotherapeut bij TeamFysiek in Enter en ziet hij voornamelijk orthopedisch-/ sportgerelateerde problematiek van met name de heup, knie en enkel. Dagelijks revalideert hij voorste kruisband patiënten. Hiervoor was Bas 8,5 jaar werkzaam bij voetbalclub FC Twente.

In 2007 heeft Bas Oostvogel de opleiding fysiotherapie cum laude behaald op het Saxion in Enschede.
Zijn ambitie was altijd al om na de bachelor direct de masteropleiding sportfysiotherapie te gaan doen. Dat Bas aan het eind van het 1e studiejaar van de bachelor zelf een voorste kruisbandruptuur opliep, zette deze ambitie alleen maar kracht bij. “Het gehele traject van diagnostiek tot terugkeer in de sport en vervolgens direct weer tegen een re-ruptuur aanlopen was voor mij een enorme trigger om met kruisbandblessures aan de slag te gaan.” Zijn revalidatie liep, naar eigen mening, niet geheel volgens de standaarden van tegenwoordig. En ook die ervaring kan Bas nog elke dag gebruiken in de benadering van mijn patiënten. In 2011 heb ik de masteropleiding sportfysiotherapie in Utrecht afgerond.

Een essentieel onderdeel van de kruisbandrevalidatie is volgens Bas: het uitgebreid stilstaan bij het formuleren van de persoonlijke doelstellingen, het bespreken van de verwachtingspatronen (van patiënt en van de behandelaar), predisponerende (beïnvloedende) factoren, recidiefcijfers, etc. “Ik vind dit een essentieel vertrekpunt van elke revalidatie. Hoe beter je weet waar je aan begint en hoe minder vragen er over blijven, des te overtuigender doorloop je het traject. Een pré- operatieve fase is hier bij uitstek geschikt voor, maar ook post-operatief moet hier uitgebreid de tijd voor worden genomen.”

“Een kruisbandrevalidatie verloopt gedeeltelijk geprotocolleerd, maar het fit worden en voldoen aan de persoonlijke doelstelling gaat niet volgens een ‘kookboek’.” Bas Oostvogel is er een voorstander van de motorische vaardigheden zo goed (en relevant) mogelijk te objectiveren. Maar uiteindelijk zijn deze ondersteunend en niet leidend. De kwaliteit van bewegen moet goed zijn, het gevoel/vertrouwen van de sporter moet goed zijn, de timing moet goed zijn, etc., etc.

Veel patiënten komen de praktijk binnenlopen en krijgen graag exact in tijd uitgedrukt wanneer ze hun sport kunnen hervatten.
Dit is echter niet afhankelijk van tijd, maar van meer dan 20 voorwaarden die in de revalidatie stapsgewijs behaald moeten worden. Een proces met ups and downs, waarbij de motivatie, het doorzettingsvermogen en het geduld op de proef gesteld gaan worden.

Daarnaast moet tijdens de revalidatie al veel aandacht uitgaan naar de mogelijke preventieve maatregelen, vindt Bas. De knie blijft een punt van aandacht en de preventieve maatregelen moeten tijdens de volledige sportparticipatiefase een rol blijven spelen. Niet alleen de sporter zelf, maar ook zijn trainers, ouders, begeleiding, etc. moeten opgevoed worden in de omgang hiermee! Fit worden is één, maar fit blijven is twee. Dit laten ook de meest recente (wetenschappelijke) onderzoeken zien.
“Een kruisbandrevalidatie verloopt gedeeltelijk geprotocolleerd, maar het fit worden en voldoen aan de persoonlijke doelstelling gaat niet volgens een kookboek”