Rob Janssen

“Wetenschap is het geheim achter klinische topkwaliteit”

Dr. Rob P.A. Janssen is gespecialiseerd in:

 • alle soorten knieklachten variërend van topsportblessures, ongevalletsels, meniscus- en kruisband-scheuren, multiligamentaire instabiliteiten tot kraakbeenafwijkingen en artrose.

Dr. Rob P.A. Janssen is in 2016 gepromoveerd op het proefschrift Anterior Cruciate Ligament Reconstruction & Accelerated Rehabilitation. Hamstring Tendons, Remodelling and Osteoarthritis. Bekijk hier de digitale versie van het proefschrift

Wist u dat de hamstringpezen weer aangroeien in het bovenbeen nadat ze zijn gebruikt voor een voorste kruisbandoperatie? Wist u ook dat de ombouw van peesweefsel naar een nieuwe voorste kruisband in de knie langer duurt bij mensen dan bij dieren? Belangrijke informatie, als je je realiseert dat de meeste revalidatieprotocollen, die worden gebruikt bij sporters na een voorste kruisbandoperatie, zijn gebaseerd op gegevens van dierstudies.

Deze informatie over voorste kruisbandoperaties is bekend dankzij publicaties van dr. Rob P.A. Janssen in vooraanstaande medische vakbladen. Rob is knieconsulent voor de KNVB en recent is hij nog bedankt door het hoofd van de medische staf van AC Milan voor zijn belangrijke bijdragen aan de revalidatie van profvoetballers. “Wetenschap is het geheim achter klinische topkwaliteit” vertelt dr. Rob P.A. Janssen.  “Daarnaast is een goede samenwerking met zowel de sporter als de fysiotherapeut de kern van succes na een knie-operatie. Een voorste kruisbandscheur is een ernstig knieletsel en komt vaak voor in combinatie met andere knieblessures. Een tijdige diagnose en behandeling van ook de bijkomende knieproblemen is belangrijk voor een goed herstel.”

Dr. Rob P.A. Janssen studeerde Geneeskunde aan drie universiteiten: de Franse Université de Caen, de beroemde Brown Alpert Medical School  in het Amerikaanse Providence (Rhode Island) en de Universiteit Maastricht. Na het behalen van zijn artsdiploma heeft hij de medische specialisatie tot Orthopedisch Chirurg-Traumatoloog gevolgd in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Vervolgens heeft hij  zich volledig toegelegd op de diagnostiek en behandeling van knieklachten. In diverse knieklinieken in Europa en de Verenigde Staten is hij werkzaam geweest om de subspecialisatie tot kniespecialist af te ronden.

Sinds 1998 werkt dr. Rob P.A. Janssen in het Orthopedisch Centrum Máxima in Eindhoven-Veldhoven. Dit centrum is een STZ (Stichting Topklinische Ziekenhuizen) Expertisecentrum voor voorste-, achterste- en collateraalbandletsels van de knie evenals een Europees erkend centrum voor kinderkruisbandletsels.

Hij is fulltime kniespecialist voor kinderen en volwassenen. De knieletsels die hij behandelt variëren van (top)sportblessures, ongeval letsels, meniscus- en kruisbandscheuren, multiligamentaire instabiliteit tot kraakbeenafwijkingen en artrose. Hij behandelt regelmatig topsporters en is knieconsulent voor diverse professionele- en amateursportverenigingen (voetbal, hockey, korfbal, volleybal, tennis, schaats- en wielrenploegen evenals olympische sporters).

Op het gebied van achterste kruisbandblessures, complexe knieletsels en kruisbandletsels bij kinderen verwijzen ziekenhuizen in Nederland patiënten naar zijn praktijk.

Naast zijn kniepraktijk leidt dr. Rob P.A. Janssen een (inter)nationaal wetenschappelijk onderzoeksgroep naar knieletsels in Máxima Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Maastricht. Hij is lid van ESSKA Scientific  Committee en werkt o.a. samen met Europese en Amerikaanse experts aan nieuwe operatietechnieken voor kruisbandletsels bij kinderen.

Hij heeft een bijzondere wetenschappelijke interesse naar de optimale balans tussen revalidatie en genezing van de kruisband na een operatie. Hij heeft tientallen publicaties geschreven over knieletsels en geeft regelmatig lezingen op internationale congressen. Hij is auteur van diverse boekhoofdstukken over kruisbanden o.a. The Anterior Cruciate Ligament: Reconstruction and Basic Science, Arthroscopic Anterior Cruciate Ligament Reconstruction – A Practical Surgical Guide en waar veel beroemde internationale kniespecialisten aan hebben bijgedragen. Tevens is hij mede-auteur van de nieuwe Nederlandse richtlijnen Herziening Voorste Kruisbandletsel, Acuut Knieletsel en Revalidatie na Voorste Kruisband Reconstructie van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) en het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). In 2019 is hij benoemd tot Lector Value-Based Health Care aan de Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven wegens zijn bijzondere interesse in waardegedreven zorg. Hij is voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA) en momenteel opleider orthopedie in het Máxima Medisch Centrum. Hij is gastdocent op Hogescholen, Post-HBO cursussen Fysiotherapie en Universiteit Maastricht. Tevens is hij course director van een jaarlijkse internationale cursus voor orthopedisch chirurgen waar de meest recente ontwikkelingen en operatietechnieken van o.a. voorste kruisbandoperaties worden onderwezen.

Binnen zijn vakgebied is dr. Rob P.A. Janssen in 2011, 2012 en 2013 uitgeroepen tot ‘Toparts’. Deze verkiezing wordt ieder jaar uitgeroepen door het medisch vakblad Mednet. “Het is een eer om door collega-specialisten uit heel Nederland gekozen te worden als dé orthopedisch chirurg aan wie zij hun dierbaren zouden toevertrouwen”.

Dr. Rob P.A. Janssen is ook actief op social media. Biografie, publicaties, huidig onderzoek en recente ontwikkelingen over de knie kunt u volgen via zijn website (Blog, Twitter, Facebook en LinkedIn).

Dr. Rob P.A. Janssen is lid van de volgende beroepsorganisaties:

 • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
 • International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)
 • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
 • Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)
 • NOV Werkgroep Knie
 • Werkgroep Herziening Voorste Kruisbandletsel
 • Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven (COGE)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
 • Federatie van Medisch Specialisten (FMS)
 • Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)
OP UITNODIGING VAN ORTHOPEDISCH CHIRURG ROB JANSSEN EEN HELE INTERESSANTE DAG GEHAD OP OK BIJ MAXIMA MEDISCH CENTRUM EINDHOVEN – september 2015
0