Duncan Meuffels

Orthopedisch chirurg Erasmus MC Rotterdam. Aandachtsgebied: Knie- en sporttraumatologie.
20 jaar
Ervaring
Erasmus MC
Bedrijf
Rotterdam, Zuid-Holland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Duncan Meuffels
Lees meer
Dr. Duncan Meuffels legde zijn artsexamen af in 1996 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarna hij zich specialiseerde tot orthopaedisch chirurg in het Leyenburg ziekenhuis, het Juliana kinderziekenhuis en het Erasmus MC. Tijdens zijn opleiding binnen de orthopaedische chirurgie volgde dr. Meuffels een research-fellowship bij het ‘’Sports Medical Centre’’ van de Pennsylvania State University (V.S.). Hij ronde zijn opleiding tot orthopaedisch chirurg in 2004 af, waarop een fellowship ‘sportgeneeskunde’ in de Clinica Quiron te Valencia (Spanje) volgde.

Sinds 2004 is dr. Meuffels staflid bij de afdeling orthopaedie van het Erasmus MC te Rotterdam, waar hij academische zorg combineert met wetenschappelijk onderzoek. Zijn specifieke aandachtsgebied zijn letsels van de knie en de (arthroscopische) chirurgie die hierbij komt kijken. Veel van zijn patiënten zijn sporters of dansers van nationaal of internationaal niveau.

Dr. Meuffels heeft zich volledig toegelegd op instabiliteit letsels van de knie en heeft meer dan 1000 voorste kruisbanden gereconstrueerd. Op basis van zijn jarenlange ervaring en evidence-based benadering heeft hij reeds bij vele (top)sporters succesvol de voorste kruisband gereconstrueerd. Hij begeleidt patiënten in het gehele traject, van direct na het trauma tot de jaren na de voorste kruisband reconstructie, second and third opinions, revisies en complexe knieband letsels. Het Erasmus MC vervult een centrale opvang voor Zuid-West Nederland als traumacentrum, waar een multi-disciplinair team de opvang van multiligamentaire knieletsels verzorgd, opgezet en geleid door Dr. Meuffels.

Naast zijn werkzaamheden in het Erasmus MC is dr. Meuffels sinds 2006 extern staflid in Revalidatiecentrum Rijndam te Rotterdam, ook is hij consulent bij diverse sport teams, -associaties en dansgezelschappen. Hij is voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Nederlandse Arthroscopie Vereniging en voorzitter van de werkgroep Sportorthopaedie van de Nederlandse Orthopaedie Vereniging.

In 2011 promoveerde hij op het onderwerp ‘’Nieuwe inzichten in voorste kruisband letsel’’. Sinds zijn promotie is dr. Meuffels nauw betrokken bij diverse onderzoekslijnen binnen het Erasmus MC en daarbuiten, met name op de voorste kruisband gericht. Een voorbeeld van zo’n klinische studie is COMPARE studie; een onderzoekslijn waarin onderzocht wordt welke patiënten het meeste baat hebben bij een voorste kruisbandreconstructie. Dr. Meuffels houdt zich niet alleen bezig met klinisch onderzoek, maar ook met ‘fundamentele’ studies zoals bijvoorbeeld onderzoek naar de biomechanische eigenschappen van kruisband reconstructies. Ook is hij co-promotor van diverse promovendi, allen met een knie- en/of sportgerelateerd onderwerp.