Knieblessure houdt Ajacied zes maanden aan de kant

Knieblessure houdt Ajacied zes maanden aan de kant

23 december 1995

 

Marc Overmars (22) leek onkwetsbaar, maar drie dagen voor Kerst sloeg het noodlot toe. In het VU-ziekenhuis in Amsterdam constateerde de chirurg gisterochtend tijdens de kijkoperatie in de linker knie een totale scheuring van de voorste kruisband plus beschadiging van de buitenste meniscus.

Voor de aanvaller van Ajax betekent dat het einde van dit seizoen en, erger nog, het missen van het EK in Engeland. Normaal staat minimaal zes maanden revalidatietijd voor deze blessure.

Bij de komende ingreep verwijdert de chirurg een pees uit een ander deel van het lichaam en bevestigt die op de plaats van de gescheurde kruisband. Een operatie die in het verleden de Ajacieden Stefan Pettersson en Sonny Silooy ook hebben ondergaan. Zij genazen in respectievelijk zes en zevenenhalve maand. Overmars voelde er gisteren weinig voor commentaar te leveren op zijn blessure.

De linksbuiten, die door bondscoach Guus Hiddink op rechts wordt gebruikt, was bezig aan zijn beste jaar ooit. Met Ajax won hij de Nederlandse titel, de Champions League en het WK voor clubteams. Bovendien leek hij dit seizoen door te breken als doelpuntenmaker. Hij leidt, voor Patrick Kluivert, het topscorersklassement van Ajax met tien treffers.

Overmars verwierf twee jaar geleden in Engeland groot respect tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland op Wembley tegen Engeland. Bij de stand 2-1 snelde de toen pas 20-jarige Overmars als een wervelwind langs Des Walker, die hem alleen nog kon vloeren in het strafschopgebied. De strafschop werd vervolgens benut door Van Vossen. Mede door het gelijk spel haalde Oranje het WK in de Verenigde Staten.

De bliksemloopbaan van Overmars kende tot vorig jaar geen enkele tegenslag. Van een talent bij Go Ahead Eagles verkaste hij in 1991 op 18-jarige leeftijd voor een miljoen gulden naar Willem II, waarna hij een jaar later voor het drievoudige bedrag de stap naar Ajax maakte. In zijn eerste seizoen bij de Amsterdammers speelde hij alle 34 competitie-wedstrijden.

Vorig jaar kreeg hij voor het eerst te maken met een vormcrisis en moest hij enkele wedstrijden zijn plaats afstaan aan Peter van Vossen. Maar hij knokte terug en stond in de beslissende fase van het seizoen weer gewoon in de basis. Ook bij Oranje hoorde hij in negen van de tien EK-kwalificatiewedstrijden bij de beste elf. Alleen het duel met Tsjechië miste hij. Opvallend was zijn hattrick tegen Malta.

Deel dit artikel

Meer nieuws

nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon
afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops
Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops