K.N.I.E. deel 40: Jarno Vaartjes

K.N.I.E. deel 40: Jarno Vaartjes

In dit interview vertelt Jarno Vaartjes over zijn voorste kruisbandblessure. Vanaf het moment dat het gebeurde, de operatie, de revalidatie, de comeback… en daarna.

jarno vaartjes auto

“Verdiep je goed in de mogelijkheden, deze site van FC kruisband had ik graag gehad! “

Jarno Vaartjes

Jarno Vaartje (1973) scheurde zijn voorste kruisband af 2000 als amateur voetballer. Na een conservatief traject heeft Jarno alsnog een kruisband reconstructie gehad. Van amateur voetballer naar trainer.

” “

DISCIPLINE OM ALTIJD DE SPIERVERSTERKENDE OEFINGEN TE DOEN IS EEN HELE OPGAVE.

01. WANNEER, WAAR EN HOE IS HET GEBEURD?

“Ik heb mijn blessure opgelopen in mei 2000. Tijdens een voetbalwedstrijd gebeurde dit. Ik speelde toen rechtsbuiten en op het moment dat ik aan de uiterste rechterkant van het veld een voorzet wilde geven werd ik geduwd door de tegenstander. Ik was op dat moment in volle vaart en raakte door die duw uit balans en met twee voeten los van de grond. Doordat ik mij wilde opvangen op deze snelheid, en de omheining op mij af kwam, wilde ik alles opvangen met mijn rechter been. Daarna hoorde ik een grote knak.”

02. WAT DACHT JE OP DAT MOMENT?

“Op dat moment dacht ik dat ik mijn been had gebroken. Het deed veel pijn”

03. WIST JE DIRECT WAT EEN KRUISBAND BLESSURE INHIELD?

“Nee, ik wist totaal niet wat een voorste kruisband blessure inhield. Dit wist ik pas na een paar weken.”

jarno vaartjes auto

04. WAAR EN DOOR WIE BEN JE GEOPEREERD?

“Na een beetje aandringen bij de huisarts kreeg ik een doorverwijzing voor een kijkoperatie in het ziekenhuis in Heerenveen. Ik moest eerst naar de fysio zodat het vocht uit de knie was voordat ze de kijkoperatie konden uitvoeren.

Daar werd duidelijk, ook met foto’s, dat ik een beschadigde meniscus en afgescheurde voorste kruisband had. Ik ben toen naar een sportarts geweest en die gaf mij het advies dat het mogelijk was voor mij om met goede training weer zonder voorste kruisband te kunnen sporten. (Ik raad dit niemand aan)

Ik heb toen eerst één jaar fysio gehad. Iedere week gin ik twee keernaad de fysio toe waar ik één uur oefeningen deed onder begeleiding van Jos Valentein en andere sportmedische mensen in Heerenveen.

Na dat jaar heb ik twee wedstrijden gevoetbald voordat ik op een nat veld mij knie weer verdraaide.

Daarna ben ik weer naar de huisarts gegaan en wilde ik een voorste kruisband operatie zodat ze er een kruisband in konden plaatsen. Ik stond op een wachtlijst van acht maanden! Via de zorgverzekering kon ik door bemiddeling binnen drie weken geopereerd worden in privé kliniek klein Rosendael door orthopeed George Homminga.”

” “

DIE GAF MIJ HET ADVIES DAT HET MOGELIJK WAS VOOR MIJ OM MET GOEDE TRAINING WEER ZONDER VOORSTE KRUISBAND TE KUNNEN SPORTEN.

05. HOE IS DE OPERATIE VERLOPEN?

“In de ochtend moest ik om 08.00 uur aanwezig zijn in Kliniek Klein Rosendael. Om 09.00 uur lag ik op de operatie tafel. Ik moest daarna één nacht overblijven waarna ik de volgende dag om 10.00 uur weer naar huis mocht.”

06. WAAR & BIJ WIE HEB JE GEREVALIDEERD?

“Ik heb gerevalideerd bij fysiotherapeut Jos Valentijn, SMA Heerenveen”

07. HOE VERLIEP DE REVALIDATIE?

“Ik ging twee keer per week naar Heerenveen voor fysiotherapie. Dit deed ik bijna een jaar lang.”

” “

FYSIEK WAS DIT LEUK, JE BENT LEKKER BEZIG

08. WELK DEEL WAS HET ZWAARST: HET FYSIEKE OF HET MENTALE, EN WAAROM?

“Fysiek was dit leuk, je bent lekker bezig en je weet dat er deskundige om je heen zijn. Mentaal was het een lastig jaar. Het is lang en je wilt weer zo snel mogelijk alles kunnen en dat gaat niet altijd. Na vier weken was ik alweer op de werkvloer aangezien dit niet anders kon en het werk liet het niet toe. Maar dat ging eigenlijk prima.”

09. WANNEER MAAKTE JIJ JE RENTREE EN HOE HEB JIJ DEZE ERVAREN?

“Na mijn revalidatie ben ik in lagere elftallen gaan voetballen, maar dat was niet het niveau waar ik blij van werd. Ik heb toen de Trainer cursus gedaan: TC3. Eerst wed ik leider en daarna ben ik drie jaar trainer geweest.

Nu doe ik nooit meer echt mee in wedstrijd verband. Mijn knie werkt niet meer goed mee en ik wil niet voor mijn 60ste een kunstknie.”

” “

MIJN KNIE WERKT NIET MEER GOED MEE EN IK WIL NIET VOOR MIJN 60STE EEN KUNSTKNI

10. BEN JIJ ANDERS GAAN SPELEN OF TRAINEN NA DEZE BLESSURE?

“Mijn snelheid (handeling en sprint snelheid) is ver afgenomen en hierdoor ben ik veel slimmer en anders gaan voetballen.”

11. WAT DEED DEZE BLESSURE MET JE CARRIÈRE?

“Het voetbal op amateur niveau was voorbij, maar ik vond dat niet heel niet erg. Daarna ben ik trainer geworden.”

12. WAT ZOU JE ANDEREN MET DEZE BLESSURE WILLEN ADVISEREN?

“Een voorste kruisband reconstructie. Altijd een nieuwe voorste kruisband nemen, vooral in het amateur voetbal. Discipline om altijd de spierversterkende oefeningen te doen is echt een hele opgave.”

” “

DISCIPLINE OM ALTIJD DE SPIERVERSTERKENDE OEFENINGEN TE DOEN IS ECHT EEN HELE OPGAVE.

13. BESTE SPORT(ST)ER MET EEN VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE?

“Ik vind Ron Vlaar de beste sporter met een voorstekruisband reconstructie.”

14. WIL JE NOG IETS ANDERS VERTELLEN, MEDEDELEN OF TOEVOGEN AAN DIT INTERVIEW?

“Nu met de kennis wat er op internet is te vinden: verdiep je goed in de mogelijkheden, deze site van FC kruisband had ik graag gehad na advies! Maar ja, helaas was internet in 2000 nog geen optie en was ik aangewezen op een huisarts die zei: stop maar met voetballen. En een sportadviseur die mij op het amateur niveau laat voetballen zonder voorste kruisband. Met de kennis van nu zou ik iedereen adviseren om een voorste kruisband reconstructie te doen!”

Tekst: Jeroen van de Camp, FCKruisband.nl
Foto’s: Jarno Vaartjes

Deel dit artikel

Meer nieuws

engeland
Kruisband blessure Oranje-international Jill Roord
nederland
Kruisbandblessure voor Ajax-verdediger Ávila
flyer de blessuretijd
DE BLESSURETIJD – Stadion PEC Zwolle