FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Anna
  Beantwoorden

  Hi allemaal,
  Van juni 2020 tot juli 2021 heb ik gerevalideerd n.a.v. een voorste kruisband reconstructie. Aan het eind van de revalidatie voelde ik me sterk en ging alles goed, maar vrij snel na mijn renteee begon ik klachten te krijgen. Namelijk constant knakkende/krakende geluiden tijdens buigen en rennen en meer pijn dan eerst. Een MRI wees uit dat er niks kapot is, maar er wel kraakbeenschade aanwezig is… Nu ben ik benieuwd: zijn er meer mensen die dit hebben? Of die tips hebben hoe ik de klachten kan verminderen?

 • Dewi
  Beantwoorden

  Afgelopen woensdag ben ik geopereerd aan mijn vkb. Door wat extra schade heb ik 12 weken niet mijn been kunnen strekken.
  Nu heb ik een extensie brace mee gekregen wat wel goed gaat.
  De zwelling neemt goed af waardoor ook minder druk op de hechtingen.
  Echter tijdens loop oefeningen en nog minimale belasting, heb ik toch al snel dat ik flauwval. Ondanks dat ik niet voor mijn gevoel over een pijngrens ga, er is ook voldoende pijnstilling voor handen.
  Nu ontstaat er ook extra angst om te bewegen want kan niet voorspellen wanneer het gebeurd.
  En zo durf ik ook geen enkele oefening alleen uit te voeren.

  Zijn er meer mensen die dit zo hebben ervaren?

 • Larissa
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,

  in juni 2019 heb ik voor het eerst mijn vkb afgescheurd tijdens de handbal. Na een lang jaar revalideren was ik er weer volledig, en ook tijdens de corona-periode ben ik blijven trainen. Afgelopen zondag ging het weer mis.. Mijn nieuwe kruisband is weer afgescheurd. Ik overweeg nu om mij niet in het ziekenhuis te laten opereren omdat er waarschijnlijk wachtrijen zijn en ik in februari een maand op reis ga.

  Welke andere klinieken of ziekenhuis zouden jullie juist wel of helemaal niet aanraden? Ik verwijd het ziekenhuis niet, het is puur een afweging die ik wil maken om over 6 maanden in redelijke staat weer te kunnen zijn.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Annet
   Beantwoorden

   K weet niet waar je woont, maar ik ben heel erg tevreden over AnnatommieMC ( Amersfoort in mijn geval)

 • Guusje
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Binnenkort word ik geopereerd aan mijn vkb. Ik zit nog heel erg te twijfelen of ik onder narcose wil of dat ik gebruik wil maken van een ruggenprik. Iemand die zijn ervaringen wilt delen?

  Groetjes

  • Tom
   Beantwoorden

   Ik heb een ruggenprik gedaan, maar je moet er wel tegen kunnen om zo bij bewustzijn te zijn. Je ziet je hen met je benen sleuren zonder dat je er iets van merkt. Het kan er best wel hardhandig aan toe gaan, dus nogmaals, je moet er tegen kunnen. Zelf vond ik het interessant om op de video mee te kijken wat ze deden.

  • Larissa
   Beantwoorden

   Hi Guusje,

   Ik heb ook gekozen voor een ruggenprik. Je bent weer sneller ‘jezelf’, een narcose kan gewoon echt een nasleep hebben. Voor iedereen is dit natuurlijk anders maar vriendinnen, mijn moeder en kennissen zouden een ruggenprik adviseren en geen volledige narcose. Je kan altijd vragen om een roesje en dan dommel je ook een beetje weg.

  • Valerie
   Beantwoorden

   Hi Guusje,

   Ik ben afgelopen donderdag geopereerd aan mijn vkb en meniscus, onder gehele narcose. Om eerlijk te zijn heb ik nog flink last van de narcose; ontzettend moe en misselijk. Mijn kamergenoten hadden beiden een ruggenprik en waren weer sneller op de been (figuurlijk dan) dan ik! Maar zoals anderen ook zeggen, je moet er wel tegen kunnen om alles te zien en te horen.
   Succes! Groetjes, Valerie

 • laura
  Beantwoorden

  Hallo allen,

  Vorig jaar juni heb ik een VKB gehad met de patellatechniek en ook is er een extra band geplaatst. De revalidatie ging prima, maar sinds maart van dit jaar heb ik weer erg veel pijn en klachten. De röntgen en het onderzoek gaven geen reden en ik wacht nu op de MRI. Ik heb last van pijnscheuten en een knellend gevoel. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Littekenweefsel of een ontsteking? Ik hoor heel erg graag jullie ervaringen!

  Laura

  • Bouke
   Beantwoorden

   Hallo,

   5 jaar geleden heb ik mijn tweede kruisband operatie gehad. Daarna is nog een keer mijn meniscus geopereerd voor een scheurtje. Ik ben na dat ik voor de 2e keer mijn kruisband afscheurde gestopt met voetbal. Momenteel fiets ik regelmatig op een racefiets of MTB. Echter zit ik met een vraag. Ik voel elk moment van de dag mijn knie. Het is niet zo zeer pijn te noemen maar er is altijd een gevoel. Het is moeilijk uit te leggen. Ik voel het niet meer of minder tijdens activiteiten of niks doen het is er gewoon altijd. Zijn er meer mensen die na een goede revalidatie en na jaren herstel toch een vage klacht ervaren. En wat zou dat kunnen zijn?

   Alvast bedankt

   • Sarel
    Beantwoorden

    Dit heb ik ook. Ik ben nu een half jaar aan het revalideren… en nog ookal kan ik al zo veel en ook heb ik veel kracht ik blijf hem voelen, altijd. Knijpend gevoel alsof er een constante band omheen zit… is dat een beetje het gevoel?

   • Marcelle
    Beantwoorden

    Hoi
    Baukje, hier precies zo, nu drie jaar geleden n nieuwe kruisband gekregen en ik heb kraakbeenschade aan de achterkant van m’n knieschijf. Ik herken t altijd ‘voelen’ van je knie, zelfs in rust. En als ik op de racefiets of mtb heb gereden of als ik wandel of paardrijd , eigenlijk heb ik altijd wel last. Pijn is n groot woord. Als ik lang sta en ik wil weer lopen moet ik n soort eerst m’n knieschijf weer goed doen door n paar keer te buigen of te strekken

 • Nienke
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  7 maanden geleden heb ik mijn voorste kruiband gescheurd. Dit is de laatste maand pas gediagnostiseerd en er wordt mij aangeraden een operatie te doen. Echter ben ik geen topsporter, maar tennis wel 1x per weer. Ik vroeg me af of het dan wel zin heeft om de operatie toen of dat het prima kan met fysiotherapie, omdat ik toch niet perse een heel intensieve levensstijl heb. Ik heb niet echt last van instabiliteit, maar ben wel bang dat ik vroeg of laat toch door mijn knie zal gaan (ook al is dit al 6 maanden niet meer gebeurt). Wat denken jullie wel of geen operatie?

  • Nienke
   Beantwoorden

   (Ben overigens pas 22 jaar, de ortopeed raad daarom een operatie aan omdat ik nog jong en “bewegelijk” ben)

   • Tom
    Beantwoorden

    Laat je adviseren, desnoods door verschillende professionals (orthopeed, fysio, huisarts). Zelf was ik ook 21 en geen spijt gehad.

    Continu met het idee lopen dat je door je knie kan gaan is niet fijn. Daarnaast weet je niet of je later nog andere sporten wilt doen. Je wilt ook niet twijfelen als je bijvoorbeeld met vrienden of collega’s later iets sportiefs gaat doen. Er was mij ook verteld dat je knie mogelijk sneller slijt als er geen band is die bewegingen compenseert. Operatie geeft je gewoon stuk vrijheid terug en neemt zorgen en twijfel weg. Het is alleen 12 maanden even discipline met revalideren

  • Jamie
   Beantwoorden

   Hi Nienke! Ik zit in dezelfde situatie alleen dan 3 keer in de week voetbal! Ik twijfel ook heel erg maar heb nog niet een idee in hoeverre het scheuren invloed heeft buiten sport om en of een operatie het uiteindelijk waard is. Mag ik vragen wat je uiteindelijk hebt gekozen? Groetjes, Jamie

 • Loran
  Beantwoorden

  Hallo ik ben 12 maart 2020 geopereerd aan mijn binnenste band en mijn voorste kruisband. Dat is nu al meer dan een jaar geleden maar ik voel dat hij nog niet stabiel genoeg is en soms nog pijn doet heeft iemand hier ook last van? Of kan het komen omdat ik door corona een paar maanden geen fysio heb gehad.

 • Mark
  Beantwoorden

  Hallo,

  In 2016 scheurde ik bij het voetballen de voorste kruisband van mijn rechter knie, na een revalidatie van 8 maanden stond ik weer op het veld, 3 maanden later scheurde ik de nieuwe kruisband voor 80% weer af. Toen had ik besloten te stoppen met voetballen en te gaan tennissen. Na 2 jaar intensief te tennissen (15u per week) ging ik weer door de knie, wederom volledig afgescheurd. Dmv corona was de operatie uitgesteld en heb ik deze niet laten uitvoeren. Ondertussen sport ik terug 7-8u per week zonder kruisband, voornamelijk tennis en padel op hoog niveau. Ik heb geen last van instabiliteit, wel loop ik niet meer aan 100% maar dat is puur mentaal. Nu na 1.5 jaar ben ik nog steeds aan het twijfelen om mij alsnog te laten opereren, ik kan mij gewoon niet voorstellen dat wat ik doe gezond is, vooralsnog kan ik tennissen/padellen zonder van.

 • Anne
  Beantwoorden

  Hoi! Ik ben in augustus 2020 voor de derde keer geopereerd aan mijn rechter voorste kruisband. Inmiddels bijna 8 maand verder en nu heb ik de afgelopen tijd het idee dat iets niet helemaal klopt! Kan mijn geopereerde knie minder (over)strekken dan mijn andere knie en ook komt er weer vocht in de knie. Merk het zelfs met lange stukken lopen. Ga verder 3 keer per week naar de fysio en trainen gaat goed, maar ga toch voor de zekerheid weer een afspraak laten maken bij de orthopeed! Iemand die soortgelijke klachten ervaren heeft zo ver in de revalidatie?

  • Femme
   Beantwoorden

   Je zou je eens kunnen verdiepen in artofibrose. Hier had ik last van na mijn operatie. Wellicht herken je de klachten.

 • Merel
  Beantwoorden

  Hallo allen,

  Ik heb 18 maart een VKB operatie gehad. ( iets meer dan 2 weken geleden) Maar nu heb ik vaak slapeloosheid en kramp in mijn knieholte.

  De fysio vertelde mij dat het al oke is om in huis zonder krukken te lopen. Maar toch ben ik bang dat het te snel gaat en ik misschien mijn been te veel belast? Knie is niet bijzonder dik of rood en voor de kramp slik ik geen pijnstillers

  Wie heeft hier ervaring mee? Ik slaap nog maar een paar uur. Ik ben overigens niet echt moe ondanks mijn korte nachten

  Moet ik mij zorgen maken?

  Liefs,

  Merel

 • Stijn van der Landen
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Vorig jaar september heb ik een wedstrijd gespeeld waarbij ik waarschijnlijk een verkeerde beweging met mijn knie heb gemaakt, ik kan me alleen geen precies moment in de wedstrijd herinneren. De dag na de wedstrijd is het erg stijf geworden en kon ik mijn knie niet strekken. Sinds die tijd heb ik tijdens het trainen geen klachten, maar vooral na de training. De avond na de training wordt het opnieuw erg stijf en kan ik mijn knie niet strekken. De dag erna is dit weer weggetrokken. Ik ben hiervoor bij de fysio geweest, maar die adviseerde geen scan te maken. Weet iemand of dit gaat om een kruisband of mensicus etc.?

  • David Luimes
   Beantwoorden

   Hoi Stijn,

   Vanuit mijn ervaring denk ik niet dat je je voorste kruisband afgescheurd hebt. Bij mij was het toch wel duidelijk 1 moment en mijn knie was daarna erg dik en pijnlijk.

   Ik heb zelf ook te horen gekregen dat een scan in eerste instantie niet perse nodig was. Als je er echt last van blijft houden zou ik het toch wel echt overwegen om een scan te laten maken.

   Je weet liever nu gelijk of er iets aan de hand is of niet

 • Nikki
  Beantwoorden

  Ik heb na 1 jaar en 3 maanden na de operatie een knieblessure een knarsend geluid in mijn knie als ik vanuit een hurkende/squatende positie op sta. Dit doet geen pijn, maar voel ik wel. Ik vraag me af of dit een veelvoorkomende klacht is en of dit iets is wat eventueel schadelijk kan zijn?

 • Lars
  Beantwoorden

  Hallo Allemaal,

  Augustus 2019 ben ik geopereerd aan m’n voorste kruisband. Revalidatie is super gegaan en ervaar geen hinder meer van mijn knie. Tot mei 2020. Toen kreeg ik tijdens het hardlopen een slaapvoet aan mijn geopereerde been. Dit is niet echt meer over gegaan. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Ik hoor het graag.

Laat een reactie achter

0