FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Lisa
  Beantwoorden

  Ik heb 4 weken geleden een voorste kruisband reconstructie gehad aan mijn linkerknie met de patellapees techniek. Ik heb nauwelijks pijn gehad, ook niet in de eerste dagen. Het strekken ging al heel snel goed en kon ook al redelijk snel 90 graden buigen. Het verder buigen is nog wel erg lastig, maar verder ben ik meer dan tevreden over hoe de operatie is verlopen. Ik raad dokter Hoogenslag en de Ocon kliniek dan ook meer dan aan. Je wordt hier goed geholpen!! Ik hoop dat de rest van mijn revalidatie ook zo blijft verlopen. Ook al heb ik er ook dagen bij zitten dat het even tegen zit of even minder goed gaat, probeer ik positief te blijven. Verder wil ik #fckruisband ook bedanken voor de goede service van de webshop 🙂 Hele fijne en mooie kleding, als er iets niet goed is krijg je een nieuwe en kan je de andere terug sturen, top!!

 • J
  Beantwoorden

  Hey allemaal,

  Precies een week geleden geopereerd aan de Bergman kliniek. Voorste kruisband reconstructie met de hamstrings methode. Heel logisch dat pijn erbij hoort maar is het normaal dat de pijn soms echt ondragelijk is? Ik heb slapeloze nachten hierdoor en zit eigenlijk al max qua pijnstilling. Ik heb het echt onderschat en ben bang dat mijn revalidatie proces nu al stagneert aangezien de knie amper te bewegen is door pijn. Ik moet en weet dat ik het niet moet vergelijken met anderen maar soms zie ik mensen al binnen een week na hun OK keihard bewegen.
  Ik hoorde van iedereen (arts, fysio, ervaringsdeskundigen) dat de revalidatie echt lang is maar niks over pijn, zeker niet net na de operatie. Er zit natuurlijk veel zwelling nog en een grote hematoom in mijn knieholte, wat normaal is. Maar verder geen teken van trombose of zo. De pijn is echt demotiverend. Heeft iemand hiermee ervaring dat de pijn niet te doen is?

  • Sander
   Beantwoorden

   Ik heb hetzelfde. In sept heb ik mijn rechterkruisband (en laterale knieband) laten herstellen. Toen had ik ook erg veel last van pijn, waar ik notmaal niet zo pijngevoelig ben… dit trok weg na 10 dagen. Uiteindelijk heel erg tevreden. Zo tevreden dat ik vorige week mijn andere knie ook heb laten opereren. Zelfde, dus kruis-en knieband. Na een week nog steeds erg veel pijn, zo dat ik me weer zorgen begon te maken. Slik momenteel 2x dyclo en 3x paracetamol. Ik hoop dat dit net als vorige keer weer wegtrekt na een tijdje… jij succes met herstel.

   • J
    Beantwoorden

    Een tweede VKB OK? Ik vind 1 al meer dan genoeg.
    Nu sinds een dat of drie is de pijn eindelijk dragelijk. Ik slikte diclofenac, paracetamol en tramadol( opiaat) merkte weinig van maar werd ook flink ziek. Dus nu paracetamol en etoricoxib (sterke NSAID) en dat lijkt wel te helpen.
    Ik baal wel echt van, door de pijn in de eerste week kon ik amper oefeningen doen. Strekken en buigen gaat best moeilijk.
    Hopelijk is je pijn inmiddels minder aanwezig! Sterkte met hetstel

    • Sander
     Beantwoorden

     Nu 2 weken onderweg en nog steeds erg pijnlijk. Vooral stramme spieren bij de aanhechting van hamstring en knie. Slapen nog steeds erg ongemakkelijk. Orthopeed gezien gister en hij stelt dat sommige mensen meer pijn ‘ervaren’ dan anderen. Hij was verder tevreden over de functie. Bij mij thuis sta ik vanaf nu beter bekend als de man met de lage pijngrens… hahaha. Verder moet ik meer been omhoog houden. Ik denk dat het bij jou gewoon net als bij mij qua ongemak even doorbijten is en wachten tot na drie weken, dan wordt de pijn snel minder en dan gaat het herstel met sneltreinvaart vooruit (hoop ik)…!

     • Sander
      Beantwoorden

      Oh ja, ijzen helpt bij mij ook pijn verlichtend.

 • Wouter
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Ik ben in september geopereerd aan mijn voorste kruisband. Bij deze operatie is tevens mijn binnen meniscus gehecht. Nadat de knie na 6 weken nog steeds dik bleef ben ik teruggegaan na de arts op advies van mijn fysio. De arts wilde een kijkoperatie om te kijken of de binnen meniscus wel gehecht was. Tijdens deze kijkoperatie (4 weken geleden) bleek dat de binnen meniscus goed gehecht was. Echter bleek dat er een prop littenweefsel achter de voorste kruisband vast zat. Deze is verwijderd en nu ben ik sinds 2 weken gestart met lichte trainingsvormen bij de fysio. Ik heb echter nog steeds erg pijn met lopen aan de binnenkant onder mijn onderknie. Hierbij krijg ik steken uit het niets, tijdens het autorijden of als ik normaal zit. Hebben meer mensen hier last van, of heeft iemand advies?

  • arjan
   Beantwoorden

   hoeveel terugval in tijd heb je door die extra kijkoperatie? was die prop ook te zien op een mri? of heb je geen mri gehad
   hoe is die prop ontstaan? te weinig bewogen/fysiooefeningen na 1e operatie?
   kan /kon je wel goed strekken?

 • S
  Beantwoorden

  Hoi,
  Ik ben op 12 december 2019 geopereerd en ben sindsdien 3x per week naar de fysio gegaan. Alles verliep goed en na 9 maanden ben ik weer begonnen met voetballen wat ook prima verliep. Na 12 maanden ben ik gestopt met naar de fysio te gaan maar tegelijk kwamen we in de lockdown en begon de winterstop voor voetbal trainingen, dus heb ik 3 weken niet meer gesport. Na deze 3 weken ben ik weer begonnen met trainen en op een van deze trainingen kreeg ik erg last van m’n knie en kon ik m’n knie niet meer volledig strekken terwijl er niks van een tackle of anders dergelijks gebeurde. Nu een week later kan ik m’n knie nogsteeds niet volledig strekken en doet het zeer wanneer ik een bal schiet. Heeft iemand dit ook gehad?

  • a
   Beantwoorden

   herkenbaar…ik ben in zelfde tijd geopereerd….het schijnt dat het tot 2jr kan duren totdat knie weer echt normaal doet…

 • Stijn
  Beantwoorden

  Dag allen,

  7 weken terug kreeg ik een vkb reconstructie via de hamstringsmethode.

  De revalidatie verloopt m.i. vrij goed: geen pijn enz.

  Ik contacteerde wel onlangs de chirurg, omdat de geopereerde knie bijna constant warmer aanvoelt.
  Ook vaak als er totaal geen aanleiding is door bv. belasting.

  Er werden foto’s genomen, daarop is niets speciaals te zien. Mijn bloedwaarden zijn ook goed en wijzen dus niet op een ernstige infectie.

  Toch maak ik me hier ernstige zorgen over. Is er iemand die dit ook zo ervaarde: weinig problemen maar wel een constant warmer gevoel? Zo ja, kan dat nog goed komen? Kan het nog verdwijnen na een bepaalde periode?

  Alvast bedankt voor jullie ervaringen, dit zou voor mij erg veel kunnen betekenen…

  Stijn

  • Manon
   Beantwoorden

   Hi Stijn,

   Bij mij loopt het proces niet soepel, maar het heeft wel een tijd geduurd voor de zwelling en de warmte weg was. Meestal nam ik dan extra rust en koelde ik af en toe. Het is natuurlijk wel iets om in de gaten te houden. Nu anderhalf jaar later heb ik af en toe, na zware belasting, nog steeds een iet wat warmere knie. Ik ben natuurlijk geen ervaringsdeskundige, maar zo heb ik dit ervaren 🙂

   Groetjes,
   Manon

  • Marjolijn
   Beantwoorden

   Hoi Stijn,
   Ik zit nu op 5,5 week na de operatie. Bij mij gaat ook alles goed. Geen pijn en kan goed buigen en strekken. Mijn knie is nog steeds dik en warmer. De fysio zei dat hij bijna nooit iemand zag die de eerste 2 maanden geen verschil in temperatuur had. Vaak wordt de knie de eerste 4-5 maanden na inspanning ook nog weleens warm

 • Manon
  Beantwoorden

  hee allemaal,

  September 2019 heb ik mijn voorste kruisband gescheurd tijdens een handbal training. Ik ben toen in december 2019 geopereerd. Het proces van mij is niet soepel gelopen. Zo heb ik in het begin erg veel pijn gehad, en heeft het een jaar geduurd voordat ik een beetje normaal kon lopen. Ik ben erg hard aan het trainen bij de fysio, maar ik heb vanaf het begin al het probleem dat mijn hamstring (vooral boven de knieholte) bij alles komt opspelen. Dit belemmert mijn strekking, en mijn trainingen omdat het vaak te pijn doet om oefeningen uit te voeren. Denk vooral aan oefeningen als leg extension, waar ik nog steeds met moeite 3×15 5 kilo kan uitvoeren. De pijn heeft het er ook voor gezorgd dat de kracht in mijn benen totaal verdwenen was. Die ben ik nu gelukkig weer aan het opbouwen! Maar na 2 weken goed trainen, gaat het vaak weer mis en kan ik bij wijze van spreken weer opnieuw beginnen. Daarnaast heb ik ook vaak steken aan de binnenkant van mijn knieschijf (plica gedeelte). Heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb al twee keer een MRI laten doen, ter controle of alles wel klopte en die zagen er goed uit.

  Na anderhalf jaar, kun je wel bedenken dat ik behoefte heb weer het normale leven op te pakken. Wie weet, kom ik verder met iemands antwoord! 🙂

  Groetjes,
  Manon

  • Marjolijn
   Beantwoorden

   Hoi Manon,
   Heeft de fysio al weleens iets van tapen rond de knieschijf geprobeerd? Uit jou berichtje lijkt het alsof de kracht van de m.vastus medialis (spier die zorgt voor de eindstrekking van de knie) onvoldoende is. Mogelijk vanwege de pijn dat je hem ook niet goed kunt trainen en daardoor dus niet verder komt? Hierdoor kan het zijn dat de sporing van jou knieschijf nog steeds niet goed is en dit de klachten misschien veroorzaakt?

 • J
  Beantwoorden

  Hoi,

  Ik word eindelijk 4 februari geopereerd aan mijn VKB. Ik weet dat het voor iedereen anders loopt, maar konden jullie dezelfde dag al op je knie belasten met krukken natuurlijk? Ik woon op de 2e verdieping (zonder lift natuurlijk) en vroeg me af of dat de eerste dag of twee wel handig is.. ik hoor het graag!

  • Manon
   Beantwoorden

   Hi J,

   Ik woon zelf ook op de tweede verdieping zonder lift. In het ziekenhuis hebben ze mij geleerd hoe ik een trap op en af moest zonder mijn been te belasten. Dit zal op het begin erg zwaar zijn, en misschien ook wel pijn doen, omdat je been toch een beetje heen en weer zwaait. Geef het vooral aan in het ziekenhuis, zodat ze je het eventueel kunnen laten zien, als het niet vanzelfsprekend is die uitleg te geven.

   • J
    Beantwoorden

    Hi Manon,

    Ik moet dezelfde dag naar huis. Dus ik moet wel de trap op. Ik heb het idee dat ik geen goed voorbereiding heb. Want ik heb geen idee wat kan/mag.

 • Kelly
  Beantwoorden

  Hallo Kees,
  Ik ben in mei geopereerd en had ook telkens dat mijn knie stijf werd na lang gezeten te hebben en kon hem eigenlijk ook helemaal niet goed strekken met lopen. MRI wees in eerste instantie niets uit. Ik heb toen een kijkoperatie gehad in november en er zat erg veel littekenweefsel in mijn knie en dichtbij de kruisband. Ze hebben het voor het grootste gedeelte weggehaald en de dag na de operatie merkte ik al een wereld van verschil! Dus ik zeg zeker doen.

 • Corline
  Beantwoorden

  Hoe vaak gaan jullie per week naar de fysio? Ik ga nu 2x, maar ik heb het vermoeden dat mijn arts gaat zeggen dat dat naar 3x moet, alleen mijn fysiotherapeut lijkt daar niet erg happig op (ben waarschijnlijk een dure patiënt voor hun).

  • W
   Beantwoorden

   Ik ga 2x per week naar de fysio, maar ik heb vandaag te horen gekregen dat ik vaker moet gaan

  • Manon
   Beantwoorden

   Ik ging op het begin 3x in de week.

 • Marjolijn
  Beantwoorden

  Hallo,

  Hoelang bleef bij jullie je knie dik na de VKB operatie? Bij mij is de operatie nu 4 weken geleden en hij is nog steeds flink dik en ‘s avonds ook warm. Is dit normaal?

  • Manon
   Beantwoorden

   Hi Marjolijn, bij mij heeft het echt een aantal maanden geduurd voordat de knie minder dik werd. Ik denk dat dit proces bij een ieder anders is.

 • Chantal
  Beantwoorden

  Hallo, is er toevallig iemand die ervaring heeft met een VKB laesie icm een posterieure Root repair van de meniscus? Wat waren de lange termijn uitkomsten?

 • Mel
  Beantwoorden

  Hey, sinds m’n operatie heb ik een soort doof gevoel in mijn scheenbeen. Alsof ik er bijna niks voel. Ik heb gehoord dat dit normaal is, maar weet iemand hoelang dit blijft?

  • Kees
   Beantwoorden

   Hallo Mel,

   mijn operatie is nu bijna een jaar geleden en heb dat nog steeds. ik weet niet of dat nog ooit helemaal weggaat.

  • Niek
   Beantwoorden

   Hallo Mel. Bij mij is het alweer 3.5 jaar geleden. Het is wel minder geworden of je went er aan dat zou ook nog kunnen. Wanneer ik met een vinger over mijn scheenbeen ga voelt het nog wel doof aan.

 • Kees
  Beantwoorden

  Hallo ik heb een vraagje of hier iemand ervaring mee heeft. een jaar geleden heb ik een nieuwe voorste kruisband gekregen.
  na wat kleine problemen in de revalidatie loop ik nu op het eind van de revalidatie kracht is goed stabiliteit is goed. alleen word de knie stijf bij langer zitten en zit er een klak in bij het laatste stukje strekken. Er is een MRI gemaakt nu zit er een stukje litteken weefsel voor de kruisband wat weggehaald kan worden. ik weet wat ik nu heb en daardoor twijfel ik of ik het risico moet nemen. En of litteken weefsel doorgaans verergerd en mijn klachten op de duur meer zullen worden.

  • Corline
   Beantwoorden

   Ik weet wel dat het in ieder geval niet minder zal worden. Als je dat gevoel heel erg dwars zit, kan je het laten weghalen..maar het risico is wel van hoe meer je in een knie snijdt, hoe meer kans je hebt op littekenweefsel.

  • Kelly
   Beantwoorden

   Hallo Kees,
   Ik ben in mei geopereerd en had ook telkens dat mijn knie stijf werd na lang gezeten te hebben en kon hem eigenlijk ook helemaal niet goed strekken met lopen. MRI wees in eerste instantie niets uit. Ik heb toen een kijkoperatie gehad in november en er zat erg veel littekenweefsel in mijn knie en dichtbij de kruisband. Ze hebben het voor het grootste gedeelte weggehaald en de dag na de operatie merkte ik al een wereld van verschil! Dus ik zeg zeker doen.

   • Kees2
    Beantwoorden

    Thanks voor je reactie kelly

   • a
    Beantwoorden

    hoeveel terugval heb je in spierkracht door zo’n operatie? en welke impact heeft zon operatie qua hersteltijd in t algemeen? moet je dan weer weken met krukken lopen?

Laat een reactie achter

0