FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Dani
  Beantwoorden

  Hai! Vorig jaar september heb ik een ongeluk gehad waarbij ik mijn voorste kruisband afgescheurde en mijn meniscus dubbel tussen mijn knie zat. We zijn er pas na 3 maanden achter gekomen dat het letsel in mijn knie zo groot was. Tijdens de operatie in december 2018 hebben ze mijn meniscus gehecht(met de hoop dat hij weer zal vast groeien aangezien hij al drie maanden dubbel zat) en nieuwe voorste kruisband geplaatst. De revalidatie na de eerste operatie liep niet lekker(mijn knie schoot telkens op slot en er was een strekbeperking) en vijf maanden (mei 2019) later hebben ze 80% van mijn meniscus alsnog verwijderd. Na de tweede operatie ging het in het begin prima, maar na verloop van tijd ontstond er weer strekbeperking. Weer terug naar de orthopeed en de MRI gaf een beeld van de ingeklemde voorste kruisband aan en hier daar wat litekenweefsel, er werd een derde operatie in september 2019 ingepland. Tijdens de operatie hebben ze een cyclops uit mijn knie gehaald en was de strekking weer vrij. Na de operatie merkte ik direct op dat de functie van de knie weer terug was, maar na een aantal weken kwamen de klachten sluimerend terug(niet kunnen strekken en het gevoel hebben dat er iets tussen mijn knie zit). Ik ben weer terug geweest bij de orthopeed, maar die zegt dat we op dit moment niks anders kunnen doen wachten aangezien het nog te dicht op de derde operatie zit.

  Ik ben het ondertussen wel beetje zat… Is er iemand toevallig bekend met deze klachten?

 • Merel
  Beantwoorden

  Hoi!!

  Ik heb een half jaar geleden mijn voorste kruisband afgescheurd icm een scheur in mijn meniscus, door een overstrekking van m’n knie (hyperextensie).

  Ik ben al een aantal maanden hard bezig met krachttrainging & fysio om mijn benen op te trainen om een operatie te voorkomen. Dit is echter niet gelukt. Nu blijkt dat operatie niet te voorkomen is, en dat we toch die kant op gaan.

  Bij mijn operatie willen ze ook de meniscus meenemen en hechten, wat invloed zal hebben de revalidatie (eerste 6 weken niet belasten en been in 90°). Iemand die hier ervaring mee heeft? En hoelang duurde het voor je voorzichtig zonder krukken kon lopen?

  Xx Merel

 • Joyce
  Beantwoorden

  Hoi!!
  12 september heb ik tijdens zaalvoetbal mijn linker voorste kruisband volledig afgescheurd. Ik kan nu veel weer, mede door hard trainen, maar ben het vertrouwen in mijn been volledig kwijt. Nu heb ik aankomende dinsdag een krachttest en daarna een gesprek met de ‘kniedokter’. Ik wil het liefst geopereerd worden. Nu ben ik gewoon benieuwd hoe lang de periode bij jullie tussen ontstaan van blessure en opereren heeft geduurd.

  • Merel
   Beantwoorden

   Hoi joyce!

   Ik heb hetzelfde; totaal geen vertrouwen meer in m’n linkerknie. Sinds voorste kruisband ruptuur en scheur in meniscus ben ik bang om te sporten of er bij een dagelijkse bezigheid plots doorheen te gaan, aangezien me dit al 3 keer is overkomen. Ben nu 6 maanden aan het trainen geweest met de fysio, maar heb er te weinig vertrouwen in. Daarom nu toch voor een operatie gekozen, planning april 2020 ivm mijn afstuderen. Zit dus bijna een jaar tussen.

   Je zal het gesprek al gehad hebben. Maargoed 😉

   Gr merel

 • marina
  Beantwoorden

  hoi,

  ik ben 22 augustus door mijn knie gegaan door van richting te wisselen bij mijn voetbaltraining. ik deed het helemaal zelf. 11 okt. werd ik geopereerd bij doctor Mutsears en nu gaat het voor mijn gevoel goed. ik kan al zonder krukken lopen maar dat wil de orthopeed liever nog niet daarom hou ik mij heel netjes eraan.

  ik kan alweer wat fietsen op de hometrainer en de zwelling neemt ook steeds meer af. wat ik wel heel lastig vind is het niet mobiel en actief kunnen zijn en daarvan wordt ik vaak heel verdrietig van en ongemotiveerd.

  ik kan nu ongeveer tot 90 graden buigen en strekken gaat alweer volledig. hoe lang heeft het volledige kunnen buigen bij jullie geduurd?

 • Mazz
  Beantwoorden

  Voor mij is de VKB reconstructie zeer spoedig verlopen. Geen pijn, weinig zwelling en na twee dagen alweer volledige strekking en buiging van 90 graden. Ik sta versteld hoe soepel het verloopt. Ik heb van te voren goed getraind ( hamstring en quadriceps) en voelde me fit en sterk. Heb ook arnica genomen tegen de zwelling. Niet wetenschappelijk bewezen maar na tips van bekenden met goede ervaringen. Ik raad dit absoluut aan gezien mijn zeer voorspoedige herstel. Een beetje; baat het niet dan schaadt deze tip ook zeker niet. 2 weken voor operatie en 2 weken daarna 3 x per dag 2 pilletjes. VSM arnica Montana D6 pillen ( geen betaalde reclame oid) succes!

 • joel
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Ik heb mijn voorste kruisband afgescheurd. verder is de knie in orde. Nu heb ik 2 keuzes gehad, trainen en aankijken of de knie het verlies kan opvangen, of opereren.. Ik voetbal, dus mijn vraag is, heeft er iemand ervaring met een afgescheurde voorste kruisband die zonder te opereren (dus met training) weer normaal op niveau heeft kunnen voetballen? Of is opereren de enige optie om dat te bereiken…

  Groeten Joel

  • Jim
   Beantwoorden

   Hi Joel!

   Heel vervelend dat je je kruisband hebt ingescheurd. Hoewel ik zelf nog niet op 100% weer voetbal, ben ik wel al zo’n halfjaar bezig met krachttraining en fysiotherapeutbegeleiding nadat ik in maart mijn kruisband afscheurde.

   Nu moet ik zeggen, ik train al weer mee met mijn team! Sprinten, dribbelen, passen gaat allemaal prima, alleen met fysieke duels en schieten neem ik nog geen risico. Ik durf echter bijna wel met zekerheid te zeggen dat het na enkele maanden doortrainen daar ook wel goed mee komt, gegeven dat het elke keer weer wat beter gaat. Die krachttraining werkt dus daadwerkelijk wel, alleen ben ik wel bang dat zodra je weer gaat spelen, je snelle, onverwachte bewegingen moet proberen te voorkomen.

   Succes!

  • Merel
   Beantwoorden

   Hoi joel!

   Ik heb voor dezelfde keuze gestaan. In eerste in stantie ben ik mijn been gaan optrainen met een fysio. Voetballen weer opbouwen (vriendschappelijk niveau), maar met een paar lullige bewegingen toch hard door m’n knie gegaan. Vandaar nu de keuze gemaakt om te operenen. Maar ook dan heb je opgetrainde benen nodig om zsm te herstellen! Dus beginnen met krachttraining is sws een goed begin. Sterkte! En succes

  • Markus Warnars
   Beantwoorden

   Dag Joel,

   Er is steeds meer bewijs te vinden dat ‘conservatief’ beleid (dus geen operatie), ook goede resultaten geeft bij mensen met een VKB letsel.
   Maar we weten alleen nog niet bij wie dit goed zal werken, en bij wie niet.

   De vraag alleen is of je de motivatie kan opbrengen om ook gewoon 6mnd hard te trainen. Zowel kracht- als functionele stabiliteitstraining.
   Die 6mnd is niet alleen om sterker te worden, maar vooral ook om coördinatief beter te worden (daarom duurt het lang).
   Mentaal is het sowieso zwaar, voor beide trajecten.

   Merk je constante instabiliteit, dan wordt er wel een operatie geadviseerd.

 • Jeff
  Beantwoorden

  hallo!!

  24 september 2019 ben ik geopereerd aan mijn VKB.
  Deze scheurde ik volledig af tijdens een voetbal wedstrijd

  De eerste week was veel rusten/liggen en oefeningen doen op bed heb dit dan ook heel fanatiek uitgevoerd!
  Mijn been word langzaam aan word soepel en kan al bijna 90gr buigen en bijna volledig strekken.

  Nu heb vroeg ik me af
  Wie ervaart of heeft ervaring gehad met heftige pijn in het onderbeen?
  De pijn is het ergst zodra ik ga staan, ik voel dan een heftige tintelend gevoel met een soort kramp/zweepslag in de kuit
  Ook doet mijn scheenbeen pijn ik ervaar een beurs gevoel op de scheen zelf.
  Dit kwam overigens pas na 3/4 dagen.

  Ik heb de kliniek gebeld en volgends hun kom het dat het bloed zakt naar beneden.
  En dit behoort tot het hele revalidatie pakket helaas, dus ff doorbijten!

  Nu vind ik de pijn wel heel heftig en word ik er langzaam gek van!

  Iemand die het zelfde gehad heeft?

  Gr jeff!

  • marina
   Beantwoorden

   hoi jeff,

   ik werd 11 okt. geopereerd en had hetzelfde. vooral bij lang staan en lopen had ik pijn, een stijf gevoel op mijn scheenbeen en mijn kuit voelde heel verkrampt aan. Bij mij is het inmiddels helemaal weg getrokken. alleen nog af en toe pijn aan mijn hamstringpees. de fysio ging het vaak los masseren en door de oefeningen voelde mijn knie veel mobieler aan en ik had duidelijk minder pijn na de bejandeling dan voor de behandeling.
   hoe gaat het bij jou?

 • Jo
  Beantwoorden

  Heee!

  Vlak voor het nieuwe jaar heb ik mij voorste kruisband afgescheurd tijdens een volleybalwedstrijd. In het nieuwe jaar heb ik flink getraind om zo fit mogelijk te worden voor de operatie. Vorige week dinsdag heb ik een voorste kruisband operatie gehad aan mijn linkerknie (via de hamstringmethode). De eerste paar dagen waren pittig, maar nu heb ik de pijn aardig onder controle. De zwelling zakt, mijn knie kan recht en de buiging zit er ook al in. Morgen komt de fysio bij mij thuis. Nu heb ik alleen veel last aan de zijkant mijn bovenbeenspier ( vlak boven de knie). Komt dit bij meer mensen bekend voor?

  • Jo
   Beantwoorden

   Hoi Jeff,

   Zelf ben ik ook de 24e geopereerd. Ik heb daar helemaal geen klachten. Wel uit eerdere ervaringen van mensen gehoord dat de kuit gevoelig kan zijn. Wanneer moet je weer heen voor controles ?

 • Patrick
  Beantwoorden

  Zijn er mensen die ervaring hebben met de hechttechniek van de kruisband. Deze wordt versterkt met een fibertape.
  Keuze voor deze variant is dat mijn zoon van 14 nog open groeischijven heeft en geen recontructie operatie kan ondergaan. Techniek is ontwikkeld door prof Mackay en wordt in Nederland uitgevoerd in het Flevo ziekenhuis.

 • L
  Beantwoorden

  Hallo ik ben 24 jaar en ik heb mijn voorste kruisband in mei 2019 afgescheurd (rechter knie). Ik heb vanaf mei niet met krukken gelopen en ben verder zonder mijn been goed te kunnen strekken doorgelopen. De kruisband zat opgerold en dwars, hierdoor kon ik mijn been niet strekken. Ik was in afwachting totdat ik geopereerd kon worden. 10 september was ik aan de beurt. Nu ben ik geopereerd en aan het revalideren bij een fysio. Ik heb nog steeds enorme strek beperking. Ongeacht ik 6/7 keer per dag strek oefeningen doe. 2 keer in de week ga ik naar een fysio dan duwt hij mijn knie naar beneden. Aan t einde is mijn been nagenoeg helemaal gestrekt. Thuis komend na de fysio staat mijn been weer gebogen. Ik ben zo bang dat het niet meer goed gaat komen. Heeft iemand hier ervaring mee? heeft iemand tips? Wat zijn de opties?

  • Mylan
   Beantwoorden

   Hi L, vooral geen zorgen maken, bij mij duurde het 5 maanden voordat volledige strekking erin zat. Dus dat komt wel goed het heeft alleen tijd nodig

  • Markus Warnars
   Beantwoorden

   Dag L,

   Als je zo lang gewend bent om de knie niet te strekken, dan zal het ook lang gaan duren totdat dit wel lukt.
   Onbewust heb je een ander beweegpatroon aangeleerd, waardoor de strekking beperkt blijft.

   Je fysio zal daarom met oefeningen dit kunnen verbeteren en optimaliseren
   Vooral loopoefeningen om de strekking te verbeteren, helpen goed.

   Houd vooral veel vertrouwen in de goede afloop! Zet hem op!

Laat een reactie achter