FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Bart
  Beantwoorden

  Goedemiddag mensen,

  27 juli ben ik geopereerd aan mijn voorste kruisband middels de ptp (patella pees techniek). Hierbij de eerste 2 week niet veel gedaan behalve een beetje proberen te buigen en strekken hierbij wel veel vocht nog in de knie tot 5 weken nog wel en bloeduitstortingen. Na 4 week weer zo goed als volledig kunnen strekken en ook weer kunnen buigen. Met gemak 90 graden verder na 5 week alweer kunnen auto rijden en fietsen. Ik lees veel negatieve reacties vandaar mijn ervaring! Verder doe ik 2x in de week vanaf de 2de dag ziekenhuis al fysio. Hierbij zit ik nu op 8 weken fysio en revalidatie, en kan ik zeggen dat mijn kracht en stabiliteit aanzienlijk is verbeterd. Wanneer je wond niet geïrriteerd is kan je steeds met kleine stapjes vooruit en je zelf hier in uitdagen qua gewicht en balans. Ik zit nu op 8 weken en kan rustig gaan joggen buiten 5km. Graag hoor ik nog meer ervaringen die ook met sprongen vooruit gaan.

 • Wouter
  Beantwoorden

  Precies een jaar geleden mijn vkb rechts afgescheurd. In februari geopereerd middels de patella pees methode. Reva gaat goed tot nu een tweetal weken. Bij sommige bewegingen een scherpe snijdende pijn in m’n patella.
  Met name bij die buigingen in de knie. Zou dit een relatie kunnen hebben met m’n patella pees?

 • Kinge
  Beantwoorden

  Hoi,
  Ik ben een week geleden (26-8) succesvol geopereerd. Alleen heb sinds de 5de dag behoorlijk pijn in mijn kuit. Ook bij het opstaan heb ik veel pijn aan de achterzijde van mijn knie. Een stuwend gevoel. Kan ik hier iets aan doen? Hebben meer hier last van (gehad)?

  • Kinge
   Beantwoorden

   Ben vandaag naar de SEH geweest, ze dachten trombose maar het blijkt een geknapte bakers cyste te zijn.. vocht nu in het kuit ofzo.. verschrikkelijk pijnlijk. Kunnen er niks aan doen.. iemand dit ook gehad?

   • Kinge
    Beantwoorden

    Het heeft 11 dagen geduurd. Nu is de meeste pijn weg uit mijn kuit. Nu na 3 weken start ik met fysiotherapie.

    • Stephan
     Beantwoorden

     Hoi Kinge,

     Fijn dat de pijn minder is. Ik ben zelf een week onderweg en ook vanaf de 5e dag erg veel pijn in kuit. Opstaan is echt geen pretje. Dachten ook eerst trombose maar na telefonisch consult geven ze aan dat het er echt bij hoort. Hopelijk neemt het hier snel af. Succes met herstel.

 • Candice
  Beantwoorden

  Hai,
  Ik heb eind januari een VKB reconstructie gehad en doordat mijn kniekapsel geirriteerd was, kon ik pas vanaf mei helemaal zonder krukken lopen. Sindsdien weer begonnen met zwemmen, fietsen, wielrennen en ook in de fitness bezig. De fysio adviseert kracht en coordinatie te trainen, met apparaten en lichaamsgewicht.
  Heeft iemand een goed trainingschema gevonden? Ik wil 2/3x per week oefenen en variatie aanbrengen in training, dus niet alleen knie en benen.

 • Ksenija
  Beantwoorden

  Ik ben geopereerd op 19 juni, dus ongeveer 6 weken geleden. Nu krijg ik al meerdere keren te horen van mijn fysio dat ik achterloop in het herstel omdat mijn knie erg stijf is. Ik loop al wel een week zonder krukken, omdat ik een betere loopbeweging maak. Het strekken lukt na een lange tijd neerleggen, maar na paar minuten buigen moet ik weer opnieuw starten en krijg ik hem niet volledig gestrekt tijdens het lopen. Mijn knie krijg ik zelf net over de 90 graden gebogen en de fysio rond de 110. Alleen wanneer ik daaroverheen moet geeft mijn hamstring tegenspanning en krijg ik een pijnscheut waardoor ik niet verder kan buigen. Heeft iemand misschien de gouden tip om de knellende pijn en pijnscheuten in de knie te verminderen om zo verder te kunnen buigen en strekken? Er zit ook duidelijk vocht in mijn knie, ik probeer 2x per dag oefeningen te doen en erna te koelen, maar blijft toch vocht in zitten. Iemand hier een tip voor? Alvast bedankt voor de hulp!

  • D.
   Beantwoorden

   Dagelijks je oefeningen doen en koelen, meer kun je niet doen lijkt me. Hometrainer kan ook helpen om het soepeler te krijgen. Dat deed ik in het begin iedere dag 2×20 minuten.

   Zelf zat ik met 6 weken ook pas op 110 graden. En als ik een tijdje bezig was met de buiging, ging strekken ineens niet meteen goed. Nu, na 6 maand, is er met buigen nog maar 5 graden verschil met mijn andere been. Strekking is goed.

   Als de fysio vindt dat je achterloopt op schema, vraag hem/haar dan eens wat er achterloopt en vooral wat je daar aan kunt doen om het beter te krijgen.

  • Michelle
   Beantwoorden

   Hey ksenija,

   Ik ben zelf geopereerd op 31 dec 2019,
   En zit nu in mn eind 8ste maand revalideren. Al deze dingen die je zegt komen mij heel bekend voor. Ik neem aan dat jij nu in je 10de week zit. Het volledig strekken komt sneller dan het buigen. Toen ik na 6weken terug kwam bij de chirurg kreeg ik hem zelf ook net aan 90graden. Ik Heb mij weken lang druk gemaakt of ik het wel voor elkaar zou krijgen, maar ondertussen beoefen ik alweer mijn eigen sport(voetbal) en is alles meer als positief. Het vocht heeft echt tijd nodig en dat duurt nog wel maanden probeer je daar over heen te zetten komt echt goed! Ik heb zelf weken lang ( en nu nog steeds) dat ik mijn bovenbeen , knie, knie holte, kuit, en hamstring de tijd geef het 3x per dag zelf te masseren met olie om je spieren los te krijgen. Je mag best een beetje over je pijngrens heen met buigen maar bouw dat wel rustig op zodat het kan wennen. Het is zowel fysiek als mentaal een pittige klus om het voor elkaar te krijgen, maar geef jezelf wel de tijd en heb geduld al is het moeilijk. Hard work pays off!

   Ik wens jou heel veel succes

 • Britt
  Beantwoorden

  Hoi Allen,
  Ik ben afgelopen donderdag (23 Juli) geopereerd. Echter heb ik totaal geen pijn ervaren alleen af en toe een drukkend gevoel op een aantal wonden van de operatie. Lopen gaat al helemaal goed met 2 krukken. Echter vraag ik me af hoelang jullie op krukken hebben gelopen. Want ik zou graag nu al willen afbouwen, omdat het bij mij zo goed voelt.

  • D
   Beantwoorden

   Bij mij voelde het ook al snel goed, maar ik moest van de fysio tot 2,5 week met 2 krukken lopen en tot 5,5 week met 1 kruk.

 • Maartje
  Beantwoorden

  Vanaf wanneer na de voorste kruisband reconstructie mochten jullie beginnen met springen?

 • Chantie
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,

  Ik ben op 4 December geopereerd aan mijn VKB dmv de hamstringtechniek. Op zich gaat het revalideren goed en zit ik over een maandje op 9 maanden. Echter merk ik nog steeds na het sporten, een fysio afspraak of een werkdag dat me knie onwijs stijf word en ik hem hierdoor niet kan strekken. Na even door te hangen gaat hij uiteindelijk wel naar die strekking maar soms is hij zo stijf dat ik zelfs mank ga lopen. Heeft iemand misschien tips voor de stijfheid?

  • Michelle
   Beantwoorden

   Hoi chantie, probeer veel te rekken
   (Rek en strek oefeningen) voor al zonnengroetjes die helpen mij Onzettend heb geen last van stijfheid in mijn been

   Succes!

 • Max
  Beantwoorden

  Hoi allen,
  In oktober 2019 heb ik mijn voorste kruisband afgescheurd tijdens voetbal.
  Nu zo een anderhalf week geleden heb ik voorste kruisband reconstructie ondergaan (patellapees techniek).
  De eerste paar dagen deed het rondom de knieschijf pijn. Dat trok gelukkig bij dag 4/5 weer weg en kon ik de oefeningen beter uitoefenen.

  Mijn been kan ik tot 90 graden buigen en 0 graden strekken.
  Om de bovenbeenspieren te stimuleren probeer ik te zitten op een stoel/bank en mijn been naar 90 graden te brengen vervolgens probeer ik mijn voet van de grond te halen. Dit herhaal ik 7 tot 10 keer per uur.

  Ik vroeg mij af of iemand anders ervaring heeft met de patellapees techniek.
  Alle tips om een goed herstel tegemoet te gaan is altijd welkom!

  Gr, Max

Laat een reactie achter