FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Jordi
  Beantwoorden

  Goedemiddag,

  Ik heb mijn rechter kruisband in 2017 afgescheurd hersteld in 1 jaar en toen met een draaibeweging op het voetbalveld was mijn linkerknie aan de beurt in januari 2019.
  Ik ben nu 7 maanden geleden geopereerd en weer aan het meetrainen alles gaat goed, alleen ik was voorheen niet heel wendbaar maar wel een stuk meer dan nu (1,94- 92kg). het lijkt alsof ik een stuk minder kracht kan uitoefenen op mijn knie afzetten, terwijl in de sportschool zit ik aan de zelfde aantal kilo’s als voorheen.
  Ik merk dat ik super veel last heb van de aanhechtingen van mijn spieren in mijn enkels beide kanten overigens.
  als ik erop druk voelt het goed hebben hier meer mensen last van, want het is echt een irritante pijn?

 • Marjet
  Beantwoorden

  Afgelopen dinsdag voor het eerst weer getraind na dik 2 jaar revalideren van een zeer ernstige knieblessure, waarbij ik uiteindelijk een reconstructie vkb heb gehad. Training ging super, In de laatste minuten ging het echter mis. Een simpele sprong, een landing op twee benen en daar ging mijn kruisband van mijn andere knie….heel frustrerend. Op dit moment kies ik er voor om niet te opereren. Ik ga niet meer volleyballen, hoe veel ik ook van die sport hou. Is het niet waard. Weer de pijn, het herstel, de vele uren conservatieve therapie. Dat is al genoeg om te doen. En dat ga ik doen!!

  • Charlotte
   Beantwoorden

   Balen Marjet! Ik moet er niet aan denken om mijn favoriete sporten op te geven, dus kan meer voorstellen hoe frustrerend dit voor je is. Heel veel sterkte met het herstel! Wie weet kijk je er volgend jaar anders tegenaan.

 • Diagonaal
  Beantwoorden

  Beste lotgenoten,
  Ik ben na een VKB reconstructie vorig jaar inmiddels weer aan het voetballen. Ik speel inmiddels in een lager team, waar niet echt een warming-up gedaan wordt. Ik kan dit dus zelf invullen.

  Hebben jullie tips of ervaringen m.b.t. een warming up? (gericht op de knie uiteraard)

  • Charlotte
   Beantwoorden

   Oei, geen warming-up is echt de sleutel voor nieuwe blessures! Wat raar dat daar geen aandacht aan wordt besteed. Ik zou eens met je fysio overleggen wat een goede warming-up is. Wij doen bij de fysiotherapie en bij bootcamp altijd veel verschillende loopvormen, bijvoorbeeld over een afstand van 20 meter achtereenvolgens joggen, high knees, hakken-billen, lunges, zijwaartse kruispas, tweebenige kikkersprongen, etc.

 • Jessica
  Beantwoorden

  Gisteren mijn vkb reconstructie gehad, en wat heb ik hier spijt van. Spierpijn in het been, verstijfd, pijnlijk. Wat logisch is uiteraard. Ieder uur van de klok voorbij zien komen. Ik weet me in bed geen houding te geven omdat ik bang ben dat het zeer gaat doen, of het doet zeer. Het is mega frusterend, nu al. Ik houd uiteraard moed, en als ik de verhalen lees op de site krijg ik toch ook wel wat meer moed..

  Iemand tips om de tijd een beetje door te komen?

  • Romy
   Beantwoorden

   Beste Jessica,
   De pijn komt mij zeer herkenbaar voor. Zorg dat je de pijnstillers die je meegekregen hebt in een cyclus gaat slikken, zodat je het minst pijn heb. Anders zorgen dat voor je echt pijn krijgt pijnstillers. Daarnaast kan het in de avond (wanneer je gaat slapen) helpen om de radio of muziek zacht op de achtergrond aan te zetten. Hierdoor gaan je gedachten naar het geluid, waardoor de kans groter is om in slaap te vallen. Zoek zoveel mogelijk afleiding en het is vooral door bikkelen in deze periode. Denk aan het gene waar je de operatie voor gedaan heb. Dit geeft moed en energie om door te gaan in de revalidatie.
   Heel veel succes met revalideren!

  • Charlotte
   Beantwoorden

   Inmiddels twee weken verder. Gaat het al wat beter met je? Ik hoop het! Je bent inmiddels vast ook al bij een fysio onder behandeling. Blijf bij hem/haar aangeven wat je voelt, wat er goed gaat en wat minder. Sterkte!

   • Jessica
    Beantwoorden

    Hallo Charlotte,

    Inmiddels gaat het gelukkig beter! Pijn stuk minder, maar nog steeds wel. Voornamelijk in mijn kuit erge spierpijn, en het bot in mijn scheenbeen is wat gevoelig. Buigen gaat nog niet zoals hoe het moet, ze streven naar 90 graden maar blijf hangen tussen 80/85. Nog steeds veel vocht in mijn knie maar al wel een heel stuk minder. Ik heb trouwens ook last van mijn knie zelf, voornamelijk aan de voorkant. Hierdoor weer een beetje in de stress of alles wel goed is, maar ik mag over 2 dagen weer naar de fysio dus zou het even navragen. Het lopen met krukken gaat goed! Evenals slapen nu. Dus ja, het is nu tenminste wat meer motiverend😊

 • Phil
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Ik heb nu zo’n 9 weken geleden mijn linker VKB (af)gescheurd tijdens zaalvoetbal. Daarbij had ik ook een flinke botkneuzing. Ondertussen met de fysio 2 keer per week aan het trainen en loop ik nu – na 7 weken met krukken – weer zonder. Ik moet binnenkort terug naar de orthopeed om te bespreken of ik wel of geen operatie wil ondergaan. Dit vind ik erg lastig. Ik ben namelijk in principe geen fanatieke sporter (af en toe fitness), maar vind wel een hoop leuk om te doen (af en toe zaalvoetbal, skien etc). Ik mis nu nog 30% kracht in mijn linkerbeen en heb 6mm speling in mijn linker knie ten opzichte van mijn rechter knie. Toch heb ik momenteel niet vaak het gevoel dat ik echt door mijn knie ‘heen zak’. Af en toe voelt hij wel instabiel, maar dit komt misschien ook door het gebrek aan spierkracht. Hoe hebben jullie deze keuze gemaakt? Dankjewel alvast en ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
  Groetjes, Phil

  • Charlotte
   Beantwoorden

   Hai Phil, hoe oud ben je? Dat kan ook nog mee spelen in de keuze. Ik was 41 en ook niet supersportief, maar wel een fanatieke skiër. Het feit dat ik sinds m’n blessure, zonder dat ik precies wist wat er aan de hand was, niet volledig onbevangen op de ski’s stond, gaf voor mij de doorslag. Ik ben in april geopereerd en hoop in maart weer te kunnen skiën. Aankomende winter zal ik nog voorzichtig doen, maar in seizoen 2020/2021 wil ik weer voluit knallen.

 • Anne
  Beantwoorden

  Hi allen,

  Ik heb 5 jaar geleden mijn vkb en mijn buitenste knieband gescheurd. Iets wat niet veel voorkomt in de knieblessure wereld. Nou hik ik tegen een vkb constructie aan waarbij ook iets aan mijn toch nog instabiele buitenste knieband wordt gedaan. Nou vroeg ik mij af of er mensen met ervaringen zijn over het herstel van een gescheurde buitenste knieband. En wat de geschatte tijd is waarna ik na de vkb reconstructie weer kan werken en studeren?

 • Laurie
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Nu inmiddels een jaar geleden dat ik aan mijn rechtse vkb ben geopereerd, de revalitidatie ging goed en ben inmiddels weer aan het voetballen! Alleen kan ik mijn knie nog steeds niet helemaal buigen. Wanneer ik hem probeer te buigen ontstaat er forse pijn. Is dit normaal? Hoort het erbij? Of hebben meer mensen hier last van?

 • Loes
  Beantwoorden

  Januari 2017 de VKB reconstructie gehad aan mijn linkerknie d.m.v. de hamstring. Revalidatie verliep volgens het boekje en bijna een jaar later stond ik weer op het korfbalveld. Daarbuiten heb ik nog extra getraind bij de fysio om weer topfit te zijn.
  April dit jaar voelde ik iets knellen in mn knie en toen ik mn knie boog en strekte ging er een stekende pijn doorheen.
  Daarna voelde ik steeds mijn knieschijf blokkeren als ik overstrekte met lopen.
  Bij de orthopeed een afspraak gemaakt en een röntgenfoto. Hierop was zichtbaar dat de binnenkant als aardig slijtage vertoonde. Conclusie was dat daardoor de meniscus geirriteerd zou zijn geraakt. Moest een maand alleen wandelen en fietsen.
  Maar dit was ook geen succes. Uiteindelijk MRI gemaakt. Hieruit kwam dat mijn bovenbeen 1 cm naar achteren staat t.o.v. mijn onderbeen. VKB was niet echt dik maar dit kan met trainen verbeterd worden. Dus spuit er in voor de irritatie en weer terug naar de fysio is het advies. Het komt er op neer dat de VKB niet voldoende aantrekt waardoor mijn knie niet goed schaniert. Orthopeed wil eerst dat ik ga trainen. Zelf geloof ik niet dat je iets kan veranderen d.m.v. spieren. Ik ben 29jaar en moet dus nog een aantal jaar. Maar op deze manier denk ik dat ik over 6 jaar mag nadenken over een nieuwe knie. Sport, wandelen en fiets zit er voor mij niet meer in. Daarom ga ik een second opinion vragen om te weten of dit het ook is.
  Dus als je twijfeld vraag ze het hemd van het lijf, laat je niet afschepen

 • Liv
  Beantwoorden

  Ongeveer een jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn rechter vkb. Ik train alweer een aantal maanden (voetbal) en dit gaat goed. Nauwelijks nog pijn. Wel merk ik af en toe dat er nog wat speling op mijn knie zit. Soms heb ik het gevoel dat mijn onderbeen wat naar voren beweegt. Tijdens het voetballen merk ik dit niet veel en ervaar ik ook niet echt instabiliteit, maar het is meer dat ik mijzelf hierom druk maak en denk dat het niet goed zit. Bij de controles van de orthopeed vertelde hij mij steeds dat er inderdaad speling zit, maar dat de kruisband wel aanslaat en dus gewoon vast zit. Die speling zal ik dus moeten accepteren. Zelf ben ik nog steeds bang dat het hierdoor weer sneller mis kan gaan. Ik vroeg me af of er meer mensen zijn die dit hebben of hebben gehad? Zo ja, hoe ervaren jullie dit en hoe zijn jullie hier mee omgegaan? Ik wil volgend seizoen namelijk gewoon weer zonder angst en met vertrouwen het seizoen in gaan, maar dit houdt mij toch nog heel veel bezig…

 • Marloes
  Beantwoorden

  Inmiddels 6 maanden geleden ben ik geopereerd aan mijn VKB nadat ik deze vorig jaar juni tijdens een hockeywedstrijd afscheurde. Vanaf het moment van afscheuren heb ik een stekende pijn aan de buitenkant van mijn knie die na operatie ook nog steeds aanwezig is, bij (dynamische) belasting zoals rennen en springen. Ik kom in mijn revalidatie dus ook niet verder dan krachttraining omdat zowel orthopeed als fysio niet weten waar deze klachten vandaan komen. Zowel MRI als echo geven geen duidelijke verklaring.
  2 vragen: 1) heeft iemand hier ook ervaring mee? en 2) wil graag een second opinion uit laten voeren, iemand tips voor een orthopeed?? Dank vast!

 • Richard
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Ik heb 5 jaar geleden mijn voorste kruisband afgescheurd aan mijn rechter knie met voetbal. Ben daarna onder het mes geweest en dacht na 4 maanden weer dat ik vrij fit was. Helaas was dit niet het geval en scheurde in mijn revalidatieproces mijn kruisband opnieuw af. Ik ben daarna weer opnieuw onder het mes geweest. En dat is uit eindelijk tot succes uitgebracht. Heb 2 jaar mogen spelen. En helaas ben ik een pechvogel want scheurde daarna mijn kruisband van mijn linker knie. Mijn lichaam heeft veel moeten compenseren vanwege een zwakke knie. Ik heb zelf gerevalideerd en ben er helaas niet uitgekomen. 5-6 x in de week naar de sportschool. Maar dit is niet het succes om weer terug te komen op het voetbalveld. Dit jaar heb ik toch weer gekozen om voor een operatie te gaan. Heb nu inmiddels een hele goede fysio die jong is en gemotiveerd. Zelf ben ik ontzettend gemotiveerd ondanks ik hem nu voor de derde keer heb afgescheurd. Ik train naast dat ik werk 5 keer in de week bij de sportschool en ga 2 keer in de week naar de fysio. In de sportschool ben ik nu heel anders bezig door alle tips van mijn fysio. Ik ben ervan overtuigd als je er alles aan doet om weer fit te worden kan je na drie keer je kruisbanden te hebben afgescheurd links(1) en rechts(2) weer volledig fit worden. Ik ben een geboren voetballer en kan het niet los laten. Alleen wil iedereen een tip mee geven. Ga niet denken dat je dit met de sportschool gaat redden. Maar echt met professionele hulp. Dit is mijn fout geweest in het verleden.
  Nog 7 maanden te gaan en ben weer top fit! We leven maar 1 keer en zorg dat je van je fouten leert en probeer die te verbeteren! Kijk naar de dingen die niet goed gaan of die je beter had kunnen doen. En probeer daar je positifiteit uit te halen. Waar een wil is is een weg! Die weg is zwaar maar als je het aandurft kom je er nog sterker uit dan je ooit geweest bent.
  Groeten Richard

Laat een reactie achter