FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoekKom je 27 maart ook?

Schrijf je nu in!

 • Anouk
  Beantwoorden

  hallo allemaal.
  12-05-2018 mijn voorste kruisband van mijn knie afgescheurd tijdens het voetballen. na 3 maanden kon ik geopereerd worden voor het maken van een nieuwe kruisband, dit verliep allemaal goed gelukkig! jammer genoeg moest ik 2 januari weer onder het mes, er was littekenweefsel ontstaan in mijn knie, zo begon ik weer helemaal vooraf aan met revalideren…. 🙁
  sinds deze week mag ik eindelijk hardlopen. deze week 2 keer bij de fysio op de loopband hardgelopen en vandaag buiten geprobeerd. nu heb ik bij het hardlopen zo af en toe een stekende pijn net onder mijn knie, aan mijn scheenbeen. zijn er andere die dit ook hebben (gehad) of weet misschien iemand wat dit inhoud? ik ben erg benieuwd.

  groetjes Anouk

 • Katinka
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Afgelopen 14-2 ben ik geopereerd aan mijn rechter vkb middels gebruik van de patellapees.

  Bij het verwijderen van de hechtingen werd ik onwel. Ik kan geen aanraking aan de rechterkant van het litteken verdragen. Ik trek volledig wit weg en word compleet “iebel”. Het is geen gewone misselijkheid, hoef ook niet te spugen. Maar ik kan het gevoel ook niet anders omschrijven, heb het nog nooit eerder meegemaakt. Toch al meerdere operaties gehad hier en daar in het lichaam.

  En dit gevoel blijft, als ik de knie rechts van het litteken zelf aanraak of de fysio, het overweldigende gevoel komt meteen opzetten.

  Heeft iemand hier ook ervaringen mee? Verdwijnt dit na verloop van tijd of is het iets waar ik mee moet leren dealen?

  Hopelijk wil iemand zijn/haar ervaringen delen.

  Mvg Katinka

 • Jordi
  Beantwoorden

  Goedeavond,

  Jordi hier helaas voor de 2e keer
  Mijn eerste afgescheurde kruisband was in 2017 september ik heb toen ruim 1 jaar gerevalideerd. Helaas heb ik mijn 2e vkb met de laatste wedstrijd voor de winterstop opgelopen en ben ik 12 februari weer geopereerd (gelukkig) was de eerste keer rechts en tweede keer links.
  Ik ben nu 24 jaar en heb ook al wat blessures aan mijn enkels gehad kortom ik ben niet echt gemaakt om te voetballen vermoed ik. 😅
  Maar ik doe het zo graag en vind mezelf nog aan de te jonge kant om te stoppen alleen wat gebeurd er als je een van de twee opnieuw scheurt?
  Dan zal ik wel willen stoppen maar ik bedoel meer van word het dan puinpoeier om het maar even bot te zeggen of kan je er dmv eventueel een operatie nog best goed uit te voeten met de dagelijkse dingen zoals traplopen, knieën zitten of bukken?

  Mvg Jordi

  • Inge
   Beantwoorden

   Hoi Jordy,

   Ik ben 2 jaar geleden voor het eerst in de lappenmand gekomen (afscheuren vkb links, operatief hamstring methode), helaas vorig jaar alweer afgescheurd en toen hersteld door een donor kruisband en daarnaast een extra versteviging met een hele moeilijke naam maar in iedergeval aan de buitenkant. Ik kan niet lang hardlopen en schoolslag zwemmen bijvoorbeeld, en op de knieën of hurken zitten is niet mogelijk. Zo je vraag beantwoordt?

   • Jordi
    Beantwoorden

    Hey Inge,
    Dat klinkt niet al te best.
    Loop je nu nog bij een fysio of werk je er zelf nog aan om wat krachtiger in je benen te worden?
    Ik ga vandaag mijn 5e week in en mij revalidatie tot nu toe verloopt echt vlot tegenover de vorige keer.
    Ik loop zonder krukken met een bijna goede afwikkeling alleen ik kan hem soms niet heel goed strekken maar gaat steeds beter.
    Heb nu ook een betere fysio in handen genomen want de vorige heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik deze voorste kruisband heb afgescheurd.
    (begon eigenlijk met een scheurtje in mijn buitenste band en tijden hersteltraining op het voetbalveld mijn kruisband afgescheurd……)

    Ps: hoelang bent u nu bezig met revalideren dan?

  • Alissa
   Beantwoorden

   Hoi Jordi,

   Ik heb nu 3 keer mijn kruisband in mijn rechter knie gescheurd. Om een kruisband te maken zijn 3 manieren dje bet vaakst gebruikt worden. Hamstring, patellapees en donor + extra knieband (ALL). In deze volgorde heb ik ze dan ook gehad. Bij mij is de schade zo ernstig dat ik helaas niks meer kan. Wanneer mensen voor de tweede keer hun kruisband scheuren wordt vaak afgeraden te minderen met sporten. Of in ieder geval intensief sporten.

   Hou er rekening mee dat de revalidatie en herstel bij iedereen anders is. De een kan alles weer na de tweede kruisband en de ander is behoorlijk beperkt in zijn kunnen.

   Groetjes,
   Alissa

   • Jordi
    Beantwoorden

    Hey Alissa

    Bedankt voor de reactie bij mij is het dus aan beide kanten 1 x gebeurd.
    Dus ik heb toch besloten om terug te gaan voetballen.
    Mocht het weer mis gaan zal ik wel stoppen maar vindt mezelf nu nog te jong.

    • Alissa
     Beantwoorden

     Hoi Jordi,
     Ik snap je volledig. Ik was 13 dat ik hem afscheurde de eerste keer en 20 jaar bij de laatste keer. Ook ik vond mezelf te jong en ben door gegaan na 2 keer scheuren. Als ik terug denk had ik wel eerder moeten stoppen, bij mij heeft het “het kwaliteit van leven” erg beinvloed.

     Ik hoop dat het goed gaat bij je!

  • Mara
   Beantwoorden

   Hi Jordi,
   Ik heb 2x mijn rechter kruisband gescheurd voor mij betekende dit einde verhaal voor voetbal. Dit omdat er zoveel schade was en als ik zou door voetballen zou ik rond mijn 40ste een kunstknie moeten volgens de dokter.

Laat een reactie achter

0