FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Loes
  Beantwoorden

  Januari 2017 de VKB reconstructie gehad aan mijn linkerknie d.m.v. de hamstring. Revalidatie verliep volgens het boekje en bijna een jaar later stond ik weer op het korfbalveld. Daarbuiten heb ik nog extra getraind bij de fysio om weer topfit te zijn.
  April dit jaar voelde ik iets knellen in mn knie en toen ik mn knie boog en strekte ging er een stekende pijn doorheen.
  Daarna voelde ik steeds mijn knieschijf blokkeren als ik overstrekte met lopen.
  Bij de orthopeed een afspraak gemaakt en een röntgenfoto. Hierop was zichtbaar dat de binnenkant als aardig slijtage vertoonde. Conclusie was dat daardoor de meniscus geirriteerd zou zijn geraakt. Moest een maand alleen wandelen en fietsen.
  Maar dit was ook geen succes. Uiteindelijk MRI gemaakt. Hieruit kwam dat mijn bovenbeen 1 cm naar achteren staat t.o.v. mijn onderbeen. VKB was niet echt dik maar dit kan met trainen verbeterd worden. Dus spuit er in voor de irritatie en weer terug naar de fysio is het advies. Het komt er op neer dat de VKB niet voldoende aantrekt waardoor mijn knie niet goed schaniert. Orthopeed wil eerst dat ik ga trainen. Zelf geloof ik niet dat je iets kan veranderen d.m.v. spieren. Ik ben 29jaar en moet dus nog een aantal jaar. Maar op deze manier denk ik dat ik over 6 jaar mag nadenken over een nieuwe knie. Sport, wandelen en fiets zit er voor mij niet meer in. Daarom ga ik een second opinion vragen om te weten of dit het ook is.
  Dus als je twijfeld vraag ze het hemd van het lijf, laat je niet afschepen

 • Liv
  Beantwoorden

  Ongeveer een jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn rechter vkb. Ik train alweer een aantal maanden (voetbal) en dit gaat goed. Nauwelijks nog pijn. Wel merk ik af en toe dat er nog wat speling op mijn knie zit. Soms heb ik het gevoel dat mijn onderbeen wat naar voren beweegt. Tijdens het voetballen merk ik dit niet veel en ervaar ik ook niet echt instabiliteit, maar het is meer dat ik mijzelf hierom druk maak en denk dat het niet goed zit. Bij de controles van de orthopeed vertelde hij mij steeds dat er inderdaad speling zit, maar dat de kruisband wel aanslaat en dus gewoon vast zit. Die speling zal ik dus moeten accepteren. Zelf ben ik nog steeds bang dat het hierdoor weer sneller mis kan gaan. Ik vroeg me af of er meer mensen zijn die dit hebben of hebben gehad? Zo ja, hoe ervaren jullie dit en hoe zijn jullie hier mee omgegaan? Ik wil volgend seizoen namelijk gewoon weer zonder angst en met vertrouwen het seizoen in gaan, maar dit houdt mij toch nog heel veel bezig…

 • Marloes
  Beantwoorden

  Inmiddels 6 maanden geleden ben ik geopereerd aan mijn VKB nadat ik deze vorig jaar juni tijdens een hockeywedstrijd afscheurde. Vanaf het moment van afscheuren heb ik een stekende pijn aan de buitenkant van mijn knie die na operatie ook nog steeds aanwezig is, bij (dynamische) belasting zoals rennen en springen. Ik kom in mijn revalidatie dus ook niet verder dan krachttraining omdat zowel orthopeed als fysio niet weten waar deze klachten vandaan komen. Zowel MRI als echo geven geen duidelijke verklaring.
  2 vragen: 1) heeft iemand hier ook ervaring mee? en 2) wil graag een second opinion uit laten voeren, iemand tips voor een orthopeed?? Dank vast!

 • Richard
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,
  Ik heb 5 jaar geleden mijn voorste kruisband afgescheurd aan mijn rechter knie met voetbal. Ben daarna onder het mes geweest en dacht na 4 maanden weer dat ik vrij fit was. Helaas was dit niet het geval en scheurde in mijn revalidatieproces mijn kruisband opnieuw af. Ik ben daarna weer opnieuw onder het mes geweest. En dat is uit eindelijk tot succes uitgebracht. Heb 2 jaar mogen spelen. En helaas ben ik een pechvogel want scheurde daarna mijn kruisband van mijn linker knie. Mijn lichaam heeft veel moeten compenseren vanwege een zwakke knie. Ik heb zelf gerevalideerd en ben er helaas niet uitgekomen. 5-6 x in de week naar de sportschool. Maar dit is niet het succes om weer terug te komen op het voetbalveld. Dit jaar heb ik toch weer gekozen om voor een operatie te gaan. Heb nu inmiddels een hele goede fysio die jong is en gemotiveerd. Zelf ben ik ontzettend gemotiveerd ondanks ik hem nu voor de derde keer heb afgescheurd. Ik train naast dat ik werk 5 keer in de week bij de sportschool en ga 2 keer in de week naar de fysio. In de sportschool ben ik nu heel anders bezig door alle tips van mijn fysio. Ik ben ervan overtuigd als je er alles aan doet om weer fit te worden kan je na drie keer je kruisbanden te hebben afgescheurd links(1) en rechts(2) weer volledig fit worden. Ik ben een geboren voetballer en kan het niet los laten. Alleen wil iedereen een tip mee geven. Ga niet denken dat je dit met de sportschool gaat redden. Maar echt met professionele hulp. Dit is mijn fout geweest in het verleden.
  Nog 7 maanden te gaan en ben weer top fit! We leven maar 1 keer en zorg dat je van je fouten leert en probeer die te verbeteren! Kijk naar de dingen die niet goed gaan of die je beter had kunnen doen. En probeer daar je positifiteit uit te halen. Waar een wil is is een weg! Die weg is zwaar maar als je het aandurft kom je er nog sterker uit dan je ooit geweest bent.
  Groeten Richard

Laat een reactie achter