FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • J
  Beantwoorden

  Beste,

  26-10 heb ik een ongeluk gehad. Ik had meteen door dat iets niet goed was met mijn rechter knie. Ik ben zelf werkzaam als SEH verpleegkundige en meteen had ik, naast pijn, een gevoel van instabiliteit in de knie. Na veel pushen (met behulp van mijn fysio) en zelfs ruzie met mijn (ex) huisarts heb ik een verwijzing gekregen naar de orthopeed in het Bergman kliniek. 12-10 MRI gekregen en blijkt dat mijn voorste kruisband volledig gescheurd is met nog veel vocht in en rondom knie. De eerste 2 weken liep ik met krukken in huis, buigen en strekken onmogelijk vanwege pijn. Inmiddels gaat het iets beter. Ik ga elke week naar de fysio en oefent elke dag, maar ik kan nog steeds niet goed lopen, volledig strekken en buigen is onmogelijk en doet nog steeds pijn. Ik durf nu wel buiten te lopen zonder krukken, maar dit trek ik niet lang. Na 15 minuten begint het pijn te doen en gaat het lopen nog moeizaam. Ook heb ik nog steeds het gevoel dat ik door de knie zakt en dat de onderbeen naar voren wil terwijl mijn knie niet kan, en dat doet zoveel pijn. Over 2.5 weken heb ik een telefonisch gesprek met de orthopeed om te kijken hoe het gaat. Wij hadden eerst een conservatief beleid afgesproken voornamelijk omdat de knie veel beschadigd is met vocht, dit moet eerst weg voordat ze kunnen opereren. Ik vraag me af, wat zijn de indicaties (jullie ervaring dan) om toch geopereerd te worden? Ik besef me heel goed dat een revalidatie traject na een VKB reconstructie lang en zwaar is.
  Momenteel kan ik mijn beroep niet uitvoeren, daarnaast ben ik 32 jaar oud, vol actief met sport o.a. surfen en hardlopen. Lopen gaat niet vloeiend, na 15 minuten zak ik doorheen. Iemand tips?

 • Loes
  Beantwoorden

  Hallo,
  1 oktober heb ik met voetballen mijn knie overstrekt. Voor de zekerheid toch een mri laten maken en mijn kruisband is deels gescheurd. Ik had pas 2 wedstrijden gespeeld na mijn kruisbandreconstructie in mijn andere knie. Spieren in mijn bovenbenen waren dus al erg sterk, kwam nog altijd 2x per week in de sportschool om bovenbenen sterk te houden. Nu is dus de vraag, kan ik erop vertrouwen dat het met een conservatief traject gaat lukken omdat mijn spieren al sterk waren, of is een operatie verstandiger.
  Ik sport normaal 5 dagen in de week (competitie voetbal en volleybal) en ik ben pas 22 jaar oud.

 • Iris
  Beantwoorden

  Hallo toppers!
  Volgende week donderdag ga ik voor mijn tweede vkb reconstructie. Nu links, in 2017 rechts.
  Ik laat mij opereren in een kliniek en daar is het altijd een dagopname. Ik neem een ruggenprik met een roesje. De vorige keer ben ik een nacht gebleven… Mijn vraag is of meerdere mensen een dagopname met ruggenprik hebben gehad en hoe zij dat hebben ervaren weer bij thuis komst. Zoals de eerste nacht, na pijn, misselijkheid?

  Ik hoor graag van jullie!

  Groetjes !

 • ricardo
  Beantwoorden

  hallo
  ik word binnenkort voor mijn tweede keer geholpen aan mijn vkb. bij de eerste keer in 2011 ging het herstel heel voorspoedig en kon ik na 5 maand echter alles weer doen en was compleet pijn vrij.
  nu de tweede keer ben ik bang dat het wel anders gaat zijn met het herstel. en heb mijn knieën hard nodig op de bouw.
  is er hier iemand die hier ervaring mee heeft?

 • Margje
  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben afgelopen oudjaarsdag geopereerd en dus al zo’n 10,5 maand onderweg. Ik sta op dit moment een beetje stil omdat ik in mn laatste stukje van de revalidatie zit maar er niet gevoetbald kan worden, helaas! Nou is het zo dat ik tijdens het strekken nog steeds een vervelende pijn ervaar. Ik kan hem ook niet zo ver strekken als eerst. Mijn fysio denkt dat er misschien een stukje bot/littekenweefsel zit in mn knie die bij het strekken in mn knie klem zit, wat ervoor zorgt dat het strekken vervelend word. Zijn er mensen die dit ook (hebben) ervaren? En hoe is dit opgelost?

 • Paul
  Beantwoorden

  Goedemiddag allen,

  Ik ben afgelopen 15 oktober geopereerd aan mijn achterste kruisband (rechter knie).

  De eerste week bijna pijn vrij en nu 9 november wat pijn scheuten in de knie. Verder gaat alles naar behoren…de verveling slaat wel toe (alleen maar zitten of liggen)! Komt uit eindelijk allemaal goed.

  Sterkte iedereen met de operatie of revalidatie!

  Fijne dag verder.

  Groetjes Paul

 • Tom Taelemans
  Beantwoorden

  Ik ben 2 oktober dit jaar geopereerd aan de kruisbanden alsook een hechting van de meniscus. Dag na de operatie ben ik begonnen bij de fysiotherapeut. Wat ik vooral onthouden heb dat de eerste 3-4 nachten het moeilijkste zijn. Probeer elke keer de pijn voor te zijn met het tijdig innemen van je medicatie zonder het overbruiken ervan. Eerste 2 weken maak je het best gebruik van de krukken alhoewel ik na 1 week voorzichtig kon stappen en mijn lichaamsgewicht dragen. Dit hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Men raadt aan om beide krukken te gebruiken de eerste 2 weken. Na 3 weken ben ik beginnen te fietsen op hometrainer en blijf dagelijks oefenen op plooien en strekken. Het enige wat mij ontmoedigd is dat je elke dag weer opstaat met een stijf gevoel in de knie alsof je strek en plooi capaciteit verminderd. Volgens de fysiotherapeut kan dit nog een paar weken duren. Door het fietsen is er een goede bloeddoorstroming in de knie waardoor het vocht sneller kan wegtrekken. Ik ben nu 4 weken ver en het vocht is bijna helemaal weggetrokken waardoor mijn mobiliteit steeds meer toeneemt. Aan allen een vlotte operatie en een goede revalidatie gewenst.

  • Kinge
   Beantwoorden

   Klinkt goed Tom! Zo ervaar ik het ook.
   Enerzijds heb geduld! De revalidatie duurt lang. Maar verwaarloos in het begin niet het strekken en het buigen. Probeer dit elke uur te doen.

   Strekken: Fase 1 Ga op de grond voor de TV zitten. Druk je knie tot de vloer. Fase 2 leg je hak op een stoel voor je, buig je knie iets verder dan gestrekt.
   Buigen: Fase 1 Ga op de grond liggen en schuif je voet over de grond richting je hak / ga op de rand van de tafel zitten en buig je been.

 • Djeedy
  Beantwoorden

  Ik heb volgende week vrijdag (6 november) mijn voorste kruisband operatie. Hoe waren jullie eerste dagen na de operatie?

  • Kinge
   Beantwoorden

   Eerste 1-2 dagen waren te doen; door de medicatie.
   Dag 2-10; waren semi-vervelend. Beperkte bewegingsvrijheid. Dikte van knie zakte af, waardoor je minder stabiliteit hebt van vocht in je knie. Pijn bij draaien in het bed, minder goed geslapen die tijd. Maar die wordt telkens beter.
   Dan 10+ : ging ik echt vooruitgang boeken. Knie telkens meer belasten. Kleine stukken lopen in huis.

   Tip: Ik ging in de eerste 2 weken vaak op de grond zitten voor de tv. En dan mijn knie proberen volledig te strekken (tot pijngrens – soms klein beetje verder). Buigen gaat wel lukken op den duur, maar strekken is waar je de focus op moet hebben.

 • Eva
  Beantwoorden

  Hoi allemaal,

  Ik ben inmiddels al 5 maanden aan het revalideren na mijn voorste kruisband reconstructie. De krachtoefeningen gaan goed. Echter loop ik qua loopoefeningen wat achter op schema. Hardlopen gaat nog niet, ik heb nog veel pijn bij jog/ spring oefeningen enzovoort. Ook voelt mijn knie tijdens gewoon wandelen nog steeds erg stijf en van de trap af lopen gaat nog niet goed. Ik zie in mijn fysio praktijk sporters (ook met gereconstrueerde kruisband) die na 2/3 maanden al op de loopband kunnen hardlopen. Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaringen.

  Groetjes Eva

  • Erik
   Beantwoorden

   Hoi Eva,
   Het is gebruikelijk om na 3 tot 4 maanden te beginnen met hardlopen, maar dit verschilt natuurlijk ook per revalidatie.
   Heeft je fysio al onderzocht wat de pijn mogelijk kan veroorzaken tijdens het hardlopen/springen?
   Ik zou me niet erg druk maken als je wat achter loopt op schema, elke revalidatie is anders.
   Mochten je klachten niet binnen afzienbare tijd verbeteren kun je wat druk zetten achter een verder onderzoek bij je fysio of bij je orthopeed.
   Zelf had ik weinig klachten toen ik na 3.5 maanden begon met hardlopen, maar de knie werd nog wel eens dik na een rondje hardlopen. Heb je al eens geprobeerd om eerst warm te fietsen en daarna op de loopband te stappen? Misschien helpt dat iets.
   Het van de trap af lopen herken ik zeker, het duurt echt wel een tijdje voordat dat normaal gaat voelen.
   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Groetjes Erik

 • Matthew
  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben nu een jaar geleden geopereerd aan mijn vkb. Dit was de 2e keer in dezelfde knie. Nu mag ik bijna weer voetballen alleen is mn buiging soms nog wat vervelend. Zo kom ik niet zo ver als mn andere knie en kan ik m maar tot een bepaalde hoek krijgen en niet verder. Hebben meer mensen hier last van dat de buiging van hun knie minder is geworden dan de andere knie? En kan je hiermee prima voetballen??

  Bij voorbaat dank

 • Jerome
  Beantwoorden

  Beste,
  Ik moet binnekort een vkb reconstructie ondergaan (kniepees methode) ook hebben de mediale en laterale meniscus kleine scheurtjes in. (Hier wordt dan iets bij geschaafd)

  Ik wil na de revalidatie graag weer voetballen heeft hier iemand ervaring mee?

Laat een reactie achter

0