FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

 • Lars
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Begin augustus (6 maanden geleden) ben ik geopereerd en heb ik een nieuwe vkb gekregen d.m.v. de hamstringtechniek. De krachttest na 6 maanden was enorm goed en mijn geopereerde been is al sterker dan voor de operatie. Kortom: revalidatie gaat super.
  Ik ambieer een functie bij Defensie en hoop dit kalenderjaar nog te starten met de opleiding. Is er iemand die ook een nieuwe vkb heeft en daarnaast ook bij Defensie is gaan werken?

  Ik hoor het graag!

 • Pleun Busstra
  Beantwoorden

  Hoi mijn naam is Pleun en ik ben vorige week donderdag geopereerd. Nu kom ik er net achter dat ik aan de achterzijde van mijn knie, mijn knieholte dus, een grote blauwe plek heb. Is dit normaal en zijn er meerdere met diezelfde ervaring?
  Hoor het graag 🤷🏼‍♀️

 • Jonathan
  Beantwoorden

  Hey ik had een vraagje eigenlijk , ik zit nu 6 weken en 3 dagen naar mijn operatie. Ik heb sinds gister opeens pijn in mijn knieholte is dit normaal heeft iemand hier ervaring mee ?

  • Nick
   Beantwoorden

   Hey Jonathan,

   Ik heb denk ik precies dit ook gehad. Is het een brandend gevoel? Hoogstwaarschijnlijk is het littekenweefsel dat iets is losgekomen / los getrokken in de knie (dat was toen de diagnose van mijn orthopeed). In ieder geval niks om je zorgen om te maken.

 • Gina
  Beantwoorden

  Hoi, ik weet niet of de vraag al eerder is gesteld. Ik ben een jaar geleden geopereerd, dus ben al aan het einde van mijn revalidatie. Mijn VKB is middels mijn hamstring hersteld en de binnenste meniscus hebben ze voor ca. de helft moeten verwijderen. Maar ik heb nog steeds bij het volledig strekken (met name het allerlaatste stukje) van mijn knie nog een gevoelig/licht pijnlijk gevoel in de knieholte (aan de binnenkant). Voornamelijk heb ik dit bij de oefening ‘leg extension’, dus wanneer er kracht op komt. Ook komt dit gevoel soms, niet altijd, nadat ik 25 min heb gelopen op de loopband (met een kleine helling). Iemand een idee wat dit zou kunnen zijn of er ook last van heeft (gehad)? Of mogelijke oplossingen?

 • Rita
  Beantwoorden

  Hoi,

  Even een vraagje, een vriendin van mij is in Februari 2019 geopereerd aan haar VKB re knie. Zij zit nu op 10/11 maanden. Zij speelt voetbal en is 17 jaar oud. Echter nog geen groenlicht van haar orthopeed om wedstrijden te spelen omdat haar krachttest na 9 maanden nog niet volledig goed was. Nu ervaart zij klachten tijdens de training bij het voluit schieten. Haar knie is daarna ook erg stijf. Zij kan hem zelf tot 0 graden strekken maar niet zelf de overstrekking, als de fysio doorduwt lukt dit wel. Iemand enig idee waar de pijn na het schieten vandaan komt? Iemand ervaring hiermee? Tijdens duels, andere vormen bij de training heeft zij helemaal geen last. Ik hoor graag van jullie Gr.

  • Mohamed
   Beantwoorden

   Hallo,

   Mijn ervaringen met Kruisbanden zijn dat ik zelf 2x dezelfde kruisband heb afgescheurd en buitenste meniscus is dubbel geklapt (allemaal zelfde knie). Eerste revalidatie heeft 8 maand geduurd, voordat ik weer mijn kruisband had afgescheurd tijdens een training. De knie zelf zal je vrijwel bijna altijd voelen (kan na paar jaren wel veel beter worden, hangt ook vanaf wat er is gebruikt, patellapees of hamstring. ) . Alleen de schietproblemen zal eigenlijk geen probleem moeten zijn. Aangezien dit nog best vrij nieuw blessure. Dit zal wel tijd nodig hebben, meestal moet je wel echt 1-2 jaar hebben gevoetbald (revalidatie niet bij ingerekend) voordat de knie echt goed voelt. Wat ook echt kan helpen is een goeie warming up voor de training 10-20 minuten fietsen bijvoorbeeld. Snap dat het echt vervelend is, maar het is nu niet anders. Ik ben nu zelf 2 jaar verder na mijn derde operatie en voel bij het schieten niets meer. Nog wel andere dingen, maar dat komt omdat mijn knie een geschiedenis heeft. Buigen en strekken zal niet meer echt hetzelfde zijn als voorheen, maar dat is ook niet nodig bij voetbal.

   Wat ik dus denk, is dat het gewoon nog tijd nodig heeft voordat je vriendin geen pijn meer krijgt bij het schieten.

 • Jessie
  Beantwoorden

  Hallo,
  Nadat ik ongeveer een jaar heb gerevalideerd van een vkb reconstructie, voetbal ik nu weer vanaf september. Dit gaat heel goed, heb alleen af en toe nog wat zeurende pijn na een wedstrijd. Nu gaan wij binnenkort voetballen in de zaal, maar ik twijfel hierover omdat dit toch weer een hele andere ondergrond is. Is er toevallig iemand die ervaringen heeft met voetballen in de zaal na een vkb reconstructie?

  • Mohamed
   Beantwoorden

   Hoi,

   Ik heb 2x mijn kruisband afgescheurd, maar heb altijd beide gewoon gedaan. Het is juist goed om op verschillende ondergronden te gaan voetballen, zodat je knie weer aan alles wend. Alleen denk erom bij de eerste keer in de zaal dat je eerst wel ff rustig aan doet. Het zou in principe wel gewoon moeten kunnen, alleen het kan zijn dat je meer stijfheid zal ervaren erna. Dit komt omdat de ondergrond harder is en je de stoot belasting meer zal ervaren in je knie. Denk hierbij ook om een goeie warming up vooraf te doen.

 • Daphne
  Beantwoorden

  Goedemiddag,
  In oktober ben ik geopereerd aan mijn kruisband. Buigen en strekken gaat volgens verwachting. Allee ben ik helaas nog niet van de krukken af. Na 11 weken loop ik nog steeds met 1 kruk omdat mijn spieren nog niet sterk genoeg zijn en ik voel dat ik er nog steeds doorheen zak. Ik train erg veel, ben sportief entheb ook voor de operatie mijn spieren al opgetraind. Zijn er meer mensen die zo lang met krukken hebben gelopen en welke oefeningen helpen? Volgens mijn fysio komt het wel goed, heeft het alleen tijd nodig.

  • Nick
   Beantwoorden

   Hee Daphne,

   Ik heb zelf vanwege complicaties ook 9 weken met 2 krukken gelopen, daarna nog een tijd met 1.
   Voor mij hielp het om echt te focussen op het lopen met de krukken. Dus de hak goed neerzetten, de hele beweging afmaken, heel bewust de knie strekken bij de afzet. Op die manier merkte ik dat ik meer vertrouwen en gevoel terug kreeg en dat ik de kruk minder nodig had om op te steunen. Verder heb ik heel veel in staande positie (gestrekte knie) mijn quadriceps aangespannen, op het moment dat je die weer onder controle hebt komt de kracht en het lopen vanzelf weer.

   Verder is buigen en strekken in die eerste fase veruit het belangrijkste, als die mobiliteit in die knie zit komt de rest wel goed. Vooral niet overhaasten. Succes!

  • Mohamed
   Beantwoorden

   Hallo,

   Bij iedereen verschilt het hoe hij of zij uit een vkb reconstructie komt. Ook met het lopen op krukken. De eerste keer toen ik mijn kruisband afgescheurde, liep ik ongeveer 6 week met krukken en de tweede keer 3 maanden (12 weken). Dus het is helemaal niet raar of erg om nog zo lang op krukken te lopen. Wat mij heel erg heeft geholpen met lopen is heel veel fietsen en ook in dagelijkse leven te gaan fietsen. Het kan ook in het hoofd zitten, omdat je het nog niet helemaal vertrouwd.

Laat een reactie achter

0