FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek • Maaike
  Beantwoorden

  Hoi

  Ik had even een vraagje ik heb 3-1 een vkb reconstructie gehad, nu ongeveer sinds 1.5 week na een verstapping, een scherpe pijn aan de binnenkant van mijn knie ik ben al bij de orthopeed geweest maar die weet het niet zo goed wat het is gezien ik ook hypermobiel ben wat het nu precies is.
  Mijn knie is wel na belasten dik van het vocht en de pijn neemt af als ik mijn knie omhoog leg.

  Iemand enig idee of hetzelfde mee gemaakt?

 • Kevien
  Beantwoorden

  Vraagje kun je zonder voorste kruisband weer voetballen? Miss iemand ook die dit heeft?

  • umut bullet
   Beantwoorden

   Hi Kevin,

   Ik heb dit geprobeerd nadat mijn kruisband gestuurd was in maart 2018. Na een lange periode fysio en versterken van mijn benen, begon ik weer met voetballen met een kniebrace. De orthopeed had wel gewaarschuwd dat ik de kans groot was dat ik er weer door heen zou gaan.
   Na een luchtduel in mijn 2e wedstrijd ben ik verkeerd terechtgekomen en keihard door mijn knie gegaan. Gelukkig had ik geen andere pezen beschadigd. De kans dat je andere plekken nog meer gaat beschadigen is namelijk heel erg aanwezig.

   Uiteindelijk heb ik besloten om toch voor een kruisbandreconstructie te gaan. Op 1 april 2019 heb ik een succesvolle operatie gehad en ben momenteel bezig met de revalidatie.

 • Ingrid
  Beantwoorden

  25 april VKB rechter knie gehad, hamstring methode. En de mediale band is gefixeerd. Mijn kuit doet zeer als ik van de bank op sta, maar dat is vocht etc. Maar vraag me af of je op je zij mag slapen of of je rug en hoe lang duurt t dan voor je op je zij mag slapen?
  Iemand ervaring/tips? Mvg Ingrid

  • Romy
   Beantwoorden

   Hallo Ingrid,
   Ik heb twee keer mijn VKB gereconstrueerd. Allebei de keren heb ik in alle houdingen die mogelijk waren geslapen. Slapen is in de eerste periode moeizaam vanwege de pijn en de niet dagelijkse houdingen. Wat ik deed als ik op mijn zij ging liggen een kussen tussen de twee knieën leggen, zodat de knieën niet direct op elkaar lagen. Dat heb ik zelf als prettig ervaren. Eventueel zou je bij de benen het matras 3 à 5 cm kunnen verhogen, zodat wanneer je op je rug ligt het vocht uit de kuit wat gemakkelijker omhoog gepompt kan worden. Geen kussen onder je rechter knie leggen, dit beïnvloedt de strekking. De strekking moet in deze fase optimaal mogelijk zijn.
   Succes met je herstel en ik hoop dat je wat heb aan mijn ervaring/tips.

   • Lisanne
    Beantwoorden

    Ik ben 10 april geopereerd en sliep na 2 weken moeizaam op mijn zij. Daarvoor deed het zeer. Het slapen doet nu nog steeds zeer maar wel bewegelijke. Overdag is de pijn een stuk minder. Ook mijn kuit deed enorm zeer. Je voelde het vocht als een bal zakken bij omlaag doen van het been. Het is sinds een aantal dagen allemaal een stuk beter te doen. Even volhouden nog , succes

   • Ingrid
    Beantwoorden

    Dank je wel voor je antwoord!
    Heb je evt nog tips om het buigen wat vlotter voor elkaar te krijgen? Strekken gaat prima. Dank !

 • Charlotte
  Beantwoorden

  Hoi allemaal, vorige week donderdag (18 april 2019) ben ik geopereerd met de hamstringmethode. Ik heb alleen een VKB-reconstructie gehad (geen ingrepen aan menisci of andere banden). We zijn nu ruim een week verder en ik heb nu al een dag of drie erg pijn aan de bovenkant van m’n kuit, vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Mijn fysio adviseerde om m’n been nóg hoger te leggen tijdens het zitten, en eventueel tijdens het slapen, maar dit helpt nog niet echt.
  Heeft iemand hier nog een tip?

  • Inge
   Beantwoorden

   Hoi charlotte,
   Dit lijkt mij iets tijdelijke door het plots anders belasten van je been. Ik zou het inderdaad wel blijven bespreken met je fysio, en verder je been zo ver als mogelijk goed blijven bewegen.

   • Lisanne
    Beantwoorden

    Mijn kuit bovenin deed ook super zeer. Daar kwam de meeste pijn vandaan. Mijn fysio heeft het daar een beetje gemasseerd en toen werd t steeds beter. Been goed hooghouden en misschien je voet bewegen voor de doorstroming van het bloed. Na 2 weken werd de kuitpijn langzaam minder.

  • Thomas
   Beantwoorden

   Hoi Charlotte, ik heb ook veel pijn gehad aan de kuit. Dit kwam pas naar een paar dagen na de operatie opzetten. De kuit deed vooral zeer toen ik rechtop ging staan / ging lopen na een rustperiode. De pijn was naar een 1 / 1,5 week weer weg. De oorzaak was vocht van de knie wat in de kuit was gaan zitten. Weet niet of dit ook de oorzaak bij jou is. Fysio adviseerde mij om veel te koelen en oefeningen te doen die goed zijn om vocht te laten verdwijnen.

   • Charlotte
    Beantwoorden

    Hai Inge en Thomas,
    Dank voor jullie reacties! Het komt inderdaad door het vocht en het bloed van de operatie dat, zittend met m’n been vooruit, naar het laagste punt zakt en door gebrek aan beweging niet wordt afgevoerd 🙁
    Ik ben nu inderdaad wat oefeningetjes aan het doen om toch die spierpompfunctie een beetje op gang te houden.

 • Anoniem
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,
  Ik heb 2x mijn vkb afgescheurd in mijn linker knie. Nu hebben ze de tweede keer de Patellapees techniek gebruikt. alles helemaal prima tot dat ik op mijn knie ga zitten.. dat trek ik echt niet. Zijn er meer mensen die dat herkennen?

  • Anoniem
   Beantwoorden

   Hi,

   Ik heb zelf de hamstring techniek gehad, Ben een jaar geleden geopereerd, maar ik kan ook niet zitten op mijn knie…
   Moet m’n been dan echt schuin leggen

  • Kyra
   Beantwoorden

   Hallo,

   Bij mij het zelfde verhaal,
   2de x ook de patella pees techniek en ondanks dat de orthopeed zei dat maar 10% van de mensen daar last van zouden hebben ik ook last van het zitten op de knie. Het is gewoon weg niet te doen en ben nu bijna 2 jaar verder!

  • Annet
   Beantwoorden

   Hier hetzelfde. kan ook niet meer op mijn knie zitten. Hoor dat het een veel voorkomend probleem is.

  • Kim
   Beantwoorden

   Ik ben 4 jaar geleden middels de patella techniek geopereerd en ook ik heb hier nog steeds last van. Op mijn knieën zitten op een harde ondergrond gaat echt niet, maar als ik op mijn knieën op bijv de bank of het matras ga zitten dan gaat dit redelijk.

 • Dana
  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb op 12 maart een vkb reconstructie gehad. Ik merk dat ik heel erg zoekende ben naar wat goed is in het opstarten van werkzaamheden. Hoe en hoe snel na operatie hebben jullie dit aangepakt?

  • Marielle
   Beantwoorden

   Hoi Dana, ik heb 15 maart een voorste kruisbandreconstructie gehad. Doe vervangend werk thuis. Werk normaal als verpleegkundige in de thuiszorg. Daar kan ik volgens de orthopeed pas na 3 maanden pas weer mee beginnen, groetjes van Marielle

 • Joris
  Beantwoorden

  Hallo allemaal, in oktober 2018 heb ik tijdens voetbal mijn knie verdraaid. Wel wat pijn maar niet ondragelijk. Wel dik maar  geen instabiliteit o.i.d.  Na 2/3 weken weer goed kunnen functioneren, nog geen sport. Bij de ortopheed en fysiotherapeut het vermoeden van een totale vkb ruptuur. Volgens de MRI scan bleek dit ook zo te zijn en een bucket-handle meniscus. Ik had meer last van de meniscus dan van de VKB, dus besloten om in eerste instantie alleen een kijk operatie te doen. Tijdens de kijkoperatie, om de bucket handle-meniscus te verwijderen, bleek dat ik toch nog zo’n 1/3 kruisband heb. Hebben er hier meer mensen een soort gelijke “blessure”. Wat doen jullie evt nog aan sport?
  Mijn knie is nooit instabiel geweest.

  • Debby
   Beantwoorden

   Bij mij is in maart de voorste kruisband grotendeels gescheurd. Ik weet niet voor hoeveel procent maar de arts zag op de MRI nog wat vezels. Omdat ik ook kniebandletsel had kan ik nog niet zoveel ermee. Gister voor het eerst gefietst. Door de knie en buigen gaat niet en sinds kort lukt wel volledig strekken.

 • Michael Thijs
  Beantwoorden

  Ik ben 8 weken geleden hier in China geopereerd aan mijn VKB. Nadat ik 3 jaar geleden mijn linker VKB afscheurde, was het dit keer mijn rechtste. Eerste 4 weken goed rust gehouden, daarna 4-5 x sportschool. Omdat hier geen fysio is probeer ik alles zelf beetje op te trainen. Ik heb nu een probleem nadat ik mijn been volledig strek en daarna direct mijn knie wil buigen het even blokkeert. Na 2 seconden gaat het dan weer wel. Moet ik me hier zorgen om maken of is het enkel omdat het nog maar zo kort geleden is….

  Groeten Michael

 • Stanley Rapmund
  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben 14 januari geopereerd in Rotterdam bij Medinova aan mijn rechter voorstekruisband.
  De eerst 2 weken was erg afzien, erg veel last gehad. Ik train nu 1 keer per week met mij fysio en daarnaast train ik nog 2 tot 3 keer per week zelf. Ik zit alleen erg in twijfel of ik nog wel kan gaan voetballen, omdat ik veel lees dat mensen de andere kruisband ook weer afscheuren.

  • Liana
   Beantwoorden

   Dat is gek ik ben 5 weken geleden geopereerd en ik heb precies hetzelfde. Soms denk ik dat het beter gaat maar de dag erop is het gelijk een paar keer mis. Wel altijd aan het begin van de dag of begin van een wandeling; later loopt het beter. Ik ga volgende week naar de orthopeed terug en vraag het hem dan. Ik hoop gast het jou beter vergaat inmiddels nu.

 • Jacco
  Beantwoorden

  Dag mensen,
  Bij mijn linker vkb 7 jaar geleden kreeg ik mijn been niet gestrekt en moest ik na 3 maanden weer onder het mes. Nu heb ik rechts en zit ik in week 2 na de operatie. Binnen hoeveel weken is de richtlijn om je knie op 0 graden flexie te krijgen?

  • Jordi
   Beantwoorden

   ze zeggen na 2-4 weken maar voor mij is het beide keren niet haalbaar geweest. Volgens mijn fysio heeft dat ook met de bouw van je benen te maken mijne zijne nogal fors (sprinter) wat het schijnbaar een beetje tegenwerkte alhoewel ik niet tot 0 kwam wel tot 5c in beide keren na een paar weken

 • Anouk
  Beantwoorden

  hallo allemaal.
  12-05-2018 mijn voorste kruisband van mijn knie afgescheurd tijdens het voetballen. na 3 maanden kon ik geopereerd worden voor het maken van een nieuwe kruisband, dit verliep allemaal goed gelukkig! jammer genoeg moest ik 2 januari weer onder het mes, er was littekenweefsel ontstaan in mijn knie, zo begon ik weer helemaal vooraf aan met revalideren…. 🙁
  sinds deze week mag ik eindelijk hardlopen. deze week 2 keer bij de fysio op de loopband hardgelopen en vandaag buiten geprobeerd. nu heb ik bij het hardlopen zo af en toe een stekende pijn net onder mijn knie, aan mijn scheenbeen. zijn er andere die dit ook hebben (gehad) of weet misschien iemand wat dit inhoud? ik ben erg benieuwd.

  groetjes Anouk

  • Jacco
   Beantwoorden

   Dit is waarschijnlijk je patellapees die overbelast is. Beetje rusten en het gaat weer over.

 • Katinka
  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  Afgelopen 14-2 ben ik geopereerd aan mijn rechter vkb middels gebruik van de patellapees.

  Bij het verwijderen van de hechtingen werd ik onwel. Ik kan geen aanraking aan de rechterkant van het litteken verdragen. Ik trek volledig wit weg en word compleet “iebel”. Het is geen gewone misselijkheid, hoef ook niet te spugen. Maar ik kan het gevoel ook niet anders omschrijven, heb het nog nooit eerder meegemaakt. Toch al meerdere operaties gehad hier en daar in het lichaam.

  En dit gevoel blijft, als ik de knie rechts van het litteken zelf aanraak of de fysio, het overweldigende gevoel komt meteen opzetten.

  Heeft iemand hier ook ervaringen mee? Verdwijnt dit na verloop van tijd of is het iets waar ik mee moet leren dealen?

  Hopelijk wil iemand zijn/haar ervaringen delen.

  Mvg Katinka

 • Jordi
  Beantwoorden

  Goedeavond,

  Jordi hier helaas voor de 2e keer
  Mijn eerste afgescheurde kruisband was in 2017 september ik heb toen ruim 1 jaar gerevalideerd. Helaas heb ik mijn 2e vkb met de laatste wedstrijd voor de winterstop opgelopen en ben ik 12 februari weer geopereerd (gelukkig) was de eerste keer rechts en tweede keer links.
  Ik ben nu 24 jaar en heb ook al wat blessures aan mijn enkels gehad kortom ik ben niet echt gemaakt om te voetballen vermoed ik. 😅
  Maar ik doe het zo graag en vind mezelf nog aan de te jonge kant om te stoppen alleen wat gebeurd er als je een van de twee opnieuw scheurt?
  Dan zal ik wel willen stoppen maar ik bedoel meer van word het dan puinpoeier om het maar even bot te zeggen of kan je er dmv eventueel een operatie nog best goed uit te voeten met de dagelijkse dingen zoals traplopen, knieën zitten of bukken?

  Mvg Jordi

  • Inge
   Beantwoorden

   Hoi Jordy,

   Ik ben 2 jaar geleden voor het eerst in de lappenmand gekomen (afscheuren vkb links, operatief hamstring methode), helaas vorig jaar alweer afgescheurd en toen hersteld door een donor kruisband en daarnaast een extra versteviging met een hele moeilijke naam maar in iedergeval aan de buitenkant. Ik kan niet lang hardlopen en schoolslag zwemmen bijvoorbeeld, en op de knieën of hurken zitten is niet mogelijk. Zo je vraag beantwoordt?

   • Jordi
    Beantwoorden

    Hey Inge,
    Dat klinkt niet al te best.
    Loop je nu nog bij een fysio of werk je er zelf nog aan om wat krachtiger in je benen te worden?
    Ik ga vandaag mijn 5e week in en mij revalidatie tot nu toe verloopt echt vlot tegenover de vorige keer.
    Ik loop zonder krukken met een bijna goede afwikkeling alleen ik kan hem soms niet heel goed strekken maar gaat steeds beter.
    Heb nu ook een betere fysio in handen genomen want de vorige heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik deze voorste kruisband heb afgescheurd.
    (begon eigenlijk met een scheurtje in mijn buitenste band en tijden hersteltraining op het voetbalveld mijn kruisband afgescheurd……)

    Ps: hoelang bent u nu bezig met revalideren dan?

  • Alissa
   Beantwoorden

   Hoi Jordi,

   Ik heb nu 3 keer mijn kruisband in mijn rechter knie gescheurd. Om een kruisband te maken zijn 3 manieren dje bet vaakst gebruikt worden. Hamstring, patellapees en donor + extra knieband (ALL). In deze volgorde heb ik ze dan ook gehad. Bij mij is de schade zo ernstig dat ik helaas niks meer kan. Wanneer mensen voor de tweede keer hun kruisband scheuren wordt vaak afgeraden te minderen met sporten. Of in ieder geval intensief sporten.

   Hou er rekening mee dat de revalidatie en herstel bij iedereen anders is. De een kan alles weer na de tweede kruisband en de ander is behoorlijk beperkt in zijn kunnen.

   Groetjes,
   Alissa

   • Jordi
    Beantwoorden

    Hey Alissa

    Bedankt voor de reactie bij mij is het dus aan beide kanten 1 x gebeurd.
    Dus ik heb toch besloten om terug te gaan voetballen.
    Mocht het weer mis gaan zal ik wel stoppen maar vindt mezelf nu nog te jong.

    • Alissa
     Beantwoorden

     Hoi Jordi,
     Ik snap je volledig. Ik was 13 dat ik hem afscheurde de eerste keer en 20 jaar bij de laatste keer. Ook ik vond mezelf te jong en ben door gegaan na 2 keer scheuren. Als ik terug denk had ik wel eerder moeten stoppen, bij mij heeft het “het kwaliteit van leven” erg beinvloed.

     Ik hoop dat het goed gaat bij je!

     • Jordi
      Beantwoorden

      Vervelend op te horen, ik hoop dat ze in de toekomst je nog met eventueel een lichte ingreep “de kwaliteit van het leven” kunnen verbeteren.
      Ik ben nu in week 7 inmiddels buigen 130C en strekken haal ik de 0C dus ik loop op schema.
      Moet zeggen deze keer gaat het ook allemaal een stuk vlotter. Ik loop buiten nu veel 5km per keer als je doet lopen duurt dan gewoon 50minuten haha kan niet wachten tot ik weer mag joggen en uiteindelijk hardlopen wat ik ook erg graag doe.

  • Mara
   Beantwoorden

   Hi Jordi,
   Ik heb 2x mijn rechter kruisband gescheurd voor mij betekende dit einde verhaal voor voetbal. Dit omdat er zoveel schade was en als ik zou door voetballen zou ik rond mijn 40ste een kunstknie moeten volgens de dokter.

   • Jordi
    Beantwoorden

    Hoi Mara,
    Dat klinkt niet best indd en lijkt me ook verstandig om dat advies te volgen.
    Mij hebben ze ook flink gewaarschuwd dat als het nog eens mis gaat echt moet stoppen.
    Ik ben zojuist toevallig voor de eerste controle langs geweest en alles was goed.
    Ik heb met mijn fysio ook goed overlegd samen hoe we het gaan aanpakken ik zal echt zowat als een professional moeten gaan trainen maar als dat moet dan moet dat maar!
    ook spelen we in de kelderklasse(zet bij mij persoonlijk wel meer in) ik doe het met net zo veel plezier als de mannen uit het eerste

   • Jannie
    Beantwoorden

    Ben je de tweede keer ook weer geopereerd?

Laat een reactie achter

0