FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling
kan worden verbeterd.

Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna.  Stel hier je vragen, geef advies, deel je ervaringen en kennis of vraag informatie over de (voorste) kruisband blessure. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Doe mee aan het FC Kruisband onderzoek

  • Erik
    Beantwoorden

    He,
    Ik heb een vraag. Ik ben fanatiek zaalvoetbal keeper en heb mijn voorste kruisband afgescheurd (zonder verdere knie/miniscus schade) Nou ben ik erg benieuwt welke operatie het meest logisch zou zijn patella pees of hamstring. Aangezien ik heb gehoord dat voor voetballers zelf de patella pees logischer is. Maar je als zaalkeeper toch andere bewegingen maakt.?

  • Victor Roegiers
    Beantwoorden

    Mijn naam is Victor en mijn knie problemen gaan eigenlijk ver terug. Ik was 10 jaar en toen ben ik aan links en rechts tegelijk geopereerd vanwege kraakbeen problemen. Ze hebben toen in elke knie 4 gaatjes geboord voor betere doorbloeding. Daarna erg lang gerevalideerd en geen last meer van gehad. Op mijn 20e heb ik mijn voorste kruisband afgescheurd van mijn linkse knie. Een reconstructie laten doen en wederom fit terug gekomen na de revalidatie. Op mijn 24e ben ik geopereerd aan mijn rechtse knie, er zat een flinke scheur in mijn patellapees. Net zo’n lange revalidatie als bij de kruisband, maar opnieuw terug fit geworden en kunnen voetballen. Inmiddels ben ik 28 en heb ik in mijn linkse knie artrose. Zoveel klachten dat ik ben moeten stoppen met voetbal. Hardlopen en tennis, daar hou ik me nu mee bezig. Vanwege de artrose heb ik 2 of 3 keer gebruik gemaakt van een Ostenil Plus spuit. Vorig jaar eentje laten zetten en afgelopen jaar redelijk goed kunnen sporten. Nu heb ik er 2 weken weer eentje laten zetten, na een week rust ben ik 20 minuutjes gaan hardlopen en later die week gaan tennissen (uurtje). Nu heb ik weer een heel pijnlijke knie. Kraakt langs alle kanten, is dikker, geeft geen fijn en stabiel gevoel.
    Ik wil er heel graag iets aan laten kunnen doen, maar het is de vraag wat. Is er iemand die hier echte kennis over heeft? Iemand die weet wat helpt en hoe ik zo min mogelijk last van mijn knie ga hebben. Normaal gesproken ben je op z’n fitst als je 28 jaar bent, ik kan gewoon niet zoveel sporten als ik zelf zou willen. Berichten dat het niet meer kan, gaan er bij mij nog niet echt in. Ik weet dat de knie niet beter gaat worden, maar er moet toch iets zijn waardoor hij weer wat soepeler is en dat ik toch mijn sporten kan doen.
    Ik hoor graag van iemand met kennis of ervaring hierover.

    Groeten Victor

  • Maud
    Beantwoorden

    28-5-2018 mn knie verdraaid met het voetbal, naar huisarts en fysio gegaan maar er bleek niet veel aan de hand te zijn. Na 3 maanden herstellen bleek het toch wel lang te duren en toen toch eindelijk een MRI-scan gekregen. En ja hoor, 24-08-2018 kwamen ze er dan toch achter. VKB gescheurd van mijn rechter knie. Verder helemaal geen last van instabiliteit alleen drukkende “pijn” bij lang staan. Inmiddels bezig krachttraining bij de fysio en buiten looptraining (ookal met een bal mogen spelen zelfs!) Dit gaat allemaal naar omstandigheden zeer goed. Nu wil ik heel graag weer gaan voetballen maar zie erg op tegen de operatie en daardoor heb ik ook nog niet een definitieve keuze gemaakt. Ik kan nu in principe gewoon alles weer in het dagelijks leven en heb nauwelijks ergens last van. Ook geen last dus van instabiliteit. Ik was benieuwd of er meerdere zijn met een vergelijkbaar verhaal en wat voor keuze zei hebben gemaakt en waarom.

    • Wouter
      Beantwoorden

      Dag Maud, ik heb een soortgelijke situatie meegemaakt. Uiteindelijk heb ik me op 21 juni laten opereren bij Medinova. Waarom? De belangrijkste reden was toch wel omdat ik gewoon weer wil voetballen. Daarnaast ben ik ook nog jong (21 jaar). De operatie valt opzich reuze mee! Persoonlijk had ik wat problemen na de operatie met de ruggenprik en ik was flink misselijk. Maar al met al viel het me reuze mee! Mocht je ooit weer (op niveau) willen voetballen, dan raad ik je het wel aan om een operatie te ondergaan. Sterkte en succes!

      • Maud
        Beantwoorden

        Hee wouter super bedankt voor je reactie! Ik heb weer een afspraak in het ziekenhuis gepland om het allemaal te bespreken en inderdaad waarschijnlijk wordt het toch een operatie.. want niet mee sporten is geen optie voor mij 😉

    • Room
      Beantwoorden

      Hoi Maud, Een maand geleden voor de tweede keer tijdens een hockey training mijn kruisband afgescheurd.
      Deze keer in de andere knie.
      De vorige knie heeft een reconstructie VKB ondergaan. (De blessure was destijds ook binnenste band en meniscus gescheurd)
      Na een jaar revalideren, daarna een jaar heerlijk en succesvol kunnen hockeyen tot een maand geleden.
      Deze keer vindt Orthopedisch dr. Janssen het verantwoord om een conservatieve behandeling te starten.
      Heel graag zou Ik ervaringen lezen van sporters ( het liefst van hockeyers) over deze behandeling. En of ze weer terug sporten met of zonder brace?
      Ik voel geen instabiliteit maar lees nergens ervaringen van sporters die zonder operatie weer sporten.

      • Maud
        Beantwoorden

        heee Room,
        Ik ben vandaag weer naar het ziekenhuis geweest en gesprek gehad met mn arts en fysiotherapeut en samen zijn we tot de conclusie gekomen om het toch niet te opereren en gaat momenteel zo “goed” met mn knie dat we het sporten weer gaan proberen zonder VKB, en dus ook het voetballen. Ik ben momenteel bij de fysio ook weer bezig met spring en draai oefeningen en deze gaan tot noch toe allemaal goed. Opereren kan altijd nog en is niet zonder risico’s vandaar dat ze er bij mij voor gekozen hebben om het toch niet te doen. Ik ben benieuwd wat ze bij jou gaan doen en hoe het afloopt. Heel veel succes in ieder geval. Als je nog iets wil weten van hoe het bij mij is gegaan laat maar weten!

        • Room
          Beantwoorden

          Hoi Maud, hehe Misschien was Ik wel op zoek naar jouw verhaal, dat geeft nl hoop. Ze gaan mijn knie nl ook niet opereren. Ik zit nu in het programma van de fysio voor beweging, stabiliteit, coordinatie en vertrouwen etc en ga daarnaast extra naar de sport school.
          Mijn knie houdt het goed, geen pijn of zo. Buigen en strekken gaat steeds beter. Eind januari mag Ik terug op controle en dan hoop Ik weer groen licht te krijgen voor hockey.
          In welke team speel je? Houd me op de hoogte hoe het gaat, zal Ik dat ook doen.
          Succes met revalideren, groetjes Room

  • Mandy
    Beantwoorden

    Mijn naam is Mandy en heb 1 juli 2016 tijdens werkzaamheden bij het uitstappen van een steiger mijn vkb afgescheurd, binnenste + buitenste meniscus gescheurd.
    Ben 10 augustus 2016 geopereerd hieraan. Binnen + buiten meniscus bijgeknipt en vkb reconstructie.
    Ik bleef klachten als instabiliteit en veel pijn houden. Echter nam het zkh waar ik geopereerd was mij niet serieus, en ben ik naar Viasana in Mill gegaan. Echter was hier op de MRI niet veel geks te zien, en deden ze vrij weinig. Ik kreeg een CTI brace die ik altijd moest dragen, en kon het daarmee doen.

    Omdat ik zelf voelde dat het niet klopte, ben ik voor een 3rd opinion naar het Sint-Anna zkh in Geldrop gegaan. Hier op de MRI hetzelfde verhaal. Echter wilde deze orthopeed een kijkoperatie doen. Deze heb ik 18 september 2018 gehad. De orthopeed zag dat de vkb te stijl zat. Ofwel, niet goed. Ze heeft ruimte in mijn knie gemaakt, in de hoop dat de instabiliteit en pijn minder zullen zijn.
    Als dit niet lukt, moet er een nieuwe vkb in, en begint het verhaal weer van voor af aan.
    Aan de ene kant was ik blij dat ze iets zagen aan die vkb, omdat ik erg begon te twijfelen aan mezelf, en de pijn misschien in mijn hoofd zat?..

    Voor mijn ongeluk deed ik een vooropleiding voor Defensie. Ik een glansrijke carriëre tegemoed en mijn droombaan. Ook liep ik vaak hard, deed aan bootcamp & danste ik veel.
    Na 1 juli 2016 heb ik bijna geen van alle meer kunnen doen, en zal ik nooit meer Defensie in kunnen gaan..
    Van 1 juli 2016 tot vandaag heb ik elke dag nog pijn.
    Omdat ik steeds geconfronteerd word met mezelf, en mijn ‘handicap’ ben ik nog steeds bezig met dit verwerkingsproces.

    Let aub goed op waar je je vkb laat opereren, en laat je niet afwimpelen!
    Ik kan iedereen het Sint-Anna in Geldrop ten zeerste aanbevelen.

    Sorry voor het hele verhaal, maar ben benieuwd of mensen zich in mijn verhaal herkennen. (Het niet serieus genomen te worden)

    • Marjolein
      Beantwoorden

      Hoi,

      Ik had hetzelfde probleem. Mijn knie schoot na kruisband operatie steeds op slot of iets in mijn knie schoot heen en weer. 3 jaar lang heeft de arts in het ziekenhuis gezegd dat het in mijn hoofd zat en dat mijn knie niet op slot schoot.

      Vorig jaar second opinion in Maartenskliniek gedaan. Bleek scheur achter in meniscus te hebben en kruisband is in 2012 verkeerd geplaatst.

      In maartenskliniek gingen ze de verkeerd geplaatste vkb niet opnieuw vervangen. Ze hebben meniscus kunnen hechten en ze hebben een pees uit mijn bovenbeen gehaald en een extra buitenband geplaatst. Die zit aan de buitenkant van mijn buitenband en dan vervolgens weer terug naar binnen.

      De operatie heb ik in februari laten doen en ik kan alles weer! Dus anders zou ik je aanraden naar maartenskliniek te gaan en vragen om dokter van Lansdaal. Hij raadt het af om de nieuwe vkb weg te halen dan een nieuwe te plaatsen.

      Veel succes!

      • Mandy
        Beantwoorden

        Hoi Marjolein,
        Allereerst ontzettend bedankt voor je reactie! Fijn om te weten dat meer mensen rondlopen met dit soort problemen. Op internet staat zo weinig over een verkeerd geplaatste vkb, dus ben blij om eindelijk een lotgenoot te treffen.
        Klinkt misschien gek, maar wat fijn dat ze die scheur in je meniscus gevonden hebben, en gezien hebben dat je vkb verkeerd zit. Een kennis van me had direct een extra band aan de buitenkant gekregen bij haar vkb operatie in het st anna. Ik kende het dus al wel, maar wist niet dat die optie er ook was bij een verkeerd geplaatste vkb.
        Je geeft aan dat je weer alles kan. Daaruit begrijp ik dus hardlopen etc?
        Ik hoop dat deze optie ook bij mij kan worden uitgevoerd. Door die operatie in 2016 heb ik al ontzettend veel krachtverlies in mijn been, en zal dat alleen maar minder worden na die eventuele her-vkb reconstructie (rechts, mijn slechte knie is al 4cm dunner dan links ivm krachtverlies)
        Ik hoop op reactie van je.
        Groetjes, Mandy

  • Jelmer
    Beantwoorden

    Hoi allen,

    Ook ik heb helaas mijn voorste kruisband afgescheurd. Dit gebeurde in oktober 2016. Na een revalidatie van anderhalf jaar bleek dat mijn vkb niet goed was gereconstrueerd. Ik heb vorige week een vkb-revisie + ALL-augmentatie ondergaan bij drs. Van der Hart bij Bergman Clinics in Naarden. Nu, een week na de operatie heb ik een pijnlijk knakje in mijn knie als ik mijn strek en dan weer ontspan (onderaan bij mijn knieschijf).

    Zijn er mensen die dit herkennen?

    Alvast bedankt!

    Jelmer

  • Frederic
    Beantwoorden

    Mijn naam is Frederic en heb mijn voorste kruisband (linker knie) nu voor de derde keer gescheurd. De eerste keer was 2014 in de zaal voetbal, sindsdien geen bal meer aangeraakt maar beginnen lopen, 2de keer was in 2016 toen zei de chirurg dat hij mij geen 3de keer wou opereren. Toen 10 januari 2018 krak 3de keer gewoon om van de trap te stappen… psychisch zat ik er door ik liep marathons mijn conditie was super goed liep mooie tijden en van de ene op de andere dag BAM gedaan. Opzoek naar een nieuwe chirurg en gevonden deze chirurg sprak direct over een versteving langs de zijkant van mijn knie eerst foto’s genomen. Toen kwam de chirurg met nog slecht nieuws af kraakbeen heel diep uitgesleten en meniscus volledig afgescheurd ook de tunnels waar de kruisband in zat waren niet meer rond maar vierkantig ovaal. Hij zei me ik wil eerst dat herstellen voor ik aan de kruisband start. Zogezegd zo gedaan 5 februari eerste operatie en revalidatie van 3 maand. Nu moet alles goed herstellen en dat is ook gebeurd. Op 5 september hebben ze de operatie van de kruisband uitgevoerd en die is goed verlopen.
    Hopelijk is het nu 3de keer goeie keer. Of moet ik bang krijgen voor 2020 🤔
    Dit was mijn verhaal leuk dat ik het met jullie kan delen.

  • Leroy Quik
    Beantwoorden

    Mijn naam is Leroy Quik.

    Ik heb 15 november mijn kruisband gescheurd met zaalvoetbal. Reconstructie gehad op 2 januari d.m.v hamstring techniek.
    Na de operatie veel last blijven houden en elke keer een knak in de knie. Moeilijk uit te leggen waar de knak vandaan kwam.
    Tot anderhalve maand geleden tijdens lopen een harde steek in de knie gekregen en binnen een uur mijn knie weer 2 x zo dik. Verwijzing naar de orthopeed en mri scan laten doen. Nu bleek dat mijn voorste kruisband wederom kapot was maar niet in zijn geheel. En daarbij nu ook schade aan binnen en buitenste meniscus.
    14-09-2018 kijkoperatie gehad en meniscussen bijgewerkt en een stuk van mijn voorste kruisband weggehaald.
    Mijn nieuwe vkb had 4 strengen waarvan er 1 helemaal door was en de 2e voor 80%.
    Dus in principe heb ik nog maar 2,2 strengen over.
    Nu is ook mijn vraag naar jullie zouden jullie dit nu weer in zijn geheel laten vervangen door de patellapees.
    Want ik heb een zwaar beroep waar ik veel kracht krijg op de knieen en waarbij ik toch wel weer gewoon zou willen gaan sporten alleen geen zaalvoetbal meer.
    Want er bestaat een verhoogde kans dat hij binnen nu en een jaar weer af kan scheuren en dan ben ik weer bij begin af aan. En dat wil ik graag voor zijn. Maar ben heel benieuwd naar jullie reactie.

    Mvg
    Leroy Quik

  • FC Kruisband
    Beantwoorden

    FC Kruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling kan worden verbeterd.
    In deze rubriek kun je vragen stellen, advies geven, je ervaringen en kennis delen, informatie overbrengen en meer over de voorste kruisband. Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Laat een reactie achter