Diverse reacties over kruisband blessure Strootman

Diverse reacties over kruisband blessure Strootman

11 maart 2014

 

Cor van der Hart: “Kevin had er gelijk uit gemoeten”

Het is onbegrijpelijk dat Kevin Strootman zondag tijdens Napoli-AS Roma na de eerste behandeling aan zijn knie weer het veld is ingestuurd. Dat meent orthopedisch chirurg en kniespecialist Cor van der Hart jr.

“Daar hoef je geen kniespecialist voor te zijn. Als je op de beelden de reactie van Strootman ziet op het moment dat hij gaat vallen, dan weet je dat het letsel is waarbij je zo snel mogelijk diagnostiek moet hebben”, stelt Van der Hart. “Dan stuur je zo’n speler, wat mij betreft, niet meer terug het veld in.”
Strootman kwam tijdens het duel van AS Roma bij Napoli verkeerd terecht en ging krimpend van de pijn naar de kant. Na behandeling keerde de Oranje-international terug in het veld, maar na enkele balcontacten moest hij de strijd definitief staken. Maandag bleek dat hij door een zware knieblessure het WK mist.
Verwijten
Van der Hart vindt het moeilijk om te zeggen of AS Roma iets te verwijten valt. “Ik denk dat je op grond van de aard van het letsel moet besluiten om zo’n speler uit het veld te halen. Desnoods om het eens goed te onderzoeken. Als je daar wat ervaring in hebt, dan weet je ook wel dat je zo’n speler niet het veld in moet sturen.”
Psychische impact
Maar ook de psychische impact van zo’n blessure is volgens Van der Hart groot. “Dat wordt heel erg onderschat. Wij zeggen wel eens: het scheuren van een voorste kruisband is de hartaanval van de knie. Dat geldt voor topsporters nog meer. Het is in feite hun gereedschap.”
“De meeste sporters weten ook wel dat een knie, als die eenmaal zodanig beschadigd is, nooit meer helemaal de oude wordt. Wat niet wil zeggen dat hij functioneel niet meer te gebruiken is in de voetbalsport. Maar het blijft een getraumatiseerde knie.”

bron: NOS.nl

Rien Heijboer: ‘Snelheid en wendbaarheid worden een fractie minder’

De voorste kruisband afscheuren. Het is een nachtmerrie voor profvoetballers en het overkwam Kevin Strootman in zijn linkerknie. Hoe ontstaat deze blessure precies? Orthopeed Rien Heijboer legt het uit. ‘We zien het gebeuren als voetballers uit balans zijn en op dat moment een verkeerde landing of draaibeweging maken. Ze zakken door de knie, waardoor de kruisband scheurt. Die ben je dan echt voorgoed kwijt, want hechten is niet mogelijk.’

Het herstel van Strootman zal zes tot negen maanden duren. Heijboer: ‘In de regel wordt er met de operatie gewacht totdat de knie ‘rustig’ is en weer kan worden gestrekt. Daarna volgt de operatie waarbij een deel van de kniepees of hamstringpezen als nieuwe kruisband wordt getransplanteerd. Strootman zal dan vier tot zes weken op krukken lopen, zodat de band kan ingroeien. Dan is een maandenlange revalidatie nodig om de nieuwe band sterker te laten worden. Daarbij moet de pees prikkels krijgen door oefeningen en trainingen, maar moet je voorzichtig zijn dat het niet nogmaals fout gaat. Zeker als hij weer begint met voetballen. Eigenlijk is de sterkte van de kruisband na anderhalf jaar pas optimaal, maar dat is laboratoriumwijsheid, want zo lang wacht geen enkele voetballer.’

Belangrijkste vraag is of Strootman ooit nog op topniveau kan terugkeren. ‘Dat is zeker mogelijk met de kennis die wij nu hebben’, voorspelt Heijboer. ‘Vroeger, bijvoorbeeld voor de jaren 80, kwam de blessure ook voor. Alleen werd de diagnose minder goed gesteld.’

Toch benadrukt hij dat een voetballer vaak niet meer het gevoel van voor deze blessure zal hebben. ‘Spelers die ik heb geholpen aan hun kruisband misten daarna toch bepaalde automatismen, maar het gaat om details. Snelheid en wendbaarheid waren een fractie minder. De nieuwe kruisband kan nooit de functies van de oorspronkelijke kruisband volledig overnemen.’

bron: AD Sportwereld

Blessure Strootman: pech of gevolg van roekeloosheid?

Op woensdag uitgevallen bij Oranje tegen Frankrijk, op zondag toch opgesteld bij zijn club AS Roma. Naast Robben en Van Persie was hij volgens Van Gaal een van de dragende spelers, een aderlating voor Oranje. De blessure van Kevin Strootman maakt de tongen los.
Had Kevin Strootman zondag wel moeten doorspelen nadat hij in de zevende minuut van de wedstrijd tegen Napoli geblesseerd was geraakt aan zijn linkerknie? Of heeft de international van AS Roma daarmee een onverantwoord risico genomen, dat hem nu het WK kost?
Ja, zegt inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. Al is zijn vermoeden lastig te bewijzen, voegt hij daaraan toe. De directeur van de World Football Academy heeft er zijn missie van gemaakt voetballers en trainers bewust te maken van het belang van een goede arbeid-rustverhouding. Met provocerende meningen profileert hij zich op Twitter.
Verheijen was zondag benieuwd of Strootman wel zou meespelen bij AS Roma. ‘Toen hij vier dagen eerder uitviel tegen Frankrijk, dacht ik dat hij serieus last had. Als je geblesseerd bent aan je rechterknie, leun je automatisch meer op je linkerknie, die daardoor zwaarder wordt belast.’
Kruisbandblessures zijn vaak het gevolg van vermoeidheid, zegt hij. Bij vermoeide spelers worden signalen uit de hersenen langzamer doorgegeven naar de knieën, doceert Verheijen, waardoor de spieren om de knie zich pas later samentrekken.
‘De speler begint dan met landen op zijn knie op het moment dat het bovenbeen nog beweegt ten opzichte van het onderbeen. Bij de landing is de knie dan onbeschermd.’ Daarom concludeert Verheijen: ‘Kevin had zuiniger op zichzelf moeten zijn.’
Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB, vindt deze manier van redeneren wat kort door de bocht. Om te beginnen, zo stelt hij, was de blessure waarmee Strootman vorige week in Parijs uitviel relatief licht. Van een verrekking van de rechterknie was geen sprake. Hij begrijpt dat het verleidelijk is een relatie te leggen tussen beide blessures, maar betwijfelt of het legitiem is.

“De rechterknie van Kevin was licht geblesseerd na de interland tegen Frankrijk, maar hij kon gewoon spelen tegen Napoli.”
Chiel Dekker, de zaakwaarnemer van Strootman

Vermoeidheid
Dat Strootman in Napels met tape om zijn knie speelde, is in zijn ogen niet zo bijzonder. Goedhart is het niet eens met de stelling van Verheijen, dat vermoeidheid een rol zou hebben gespeeld bij de fatale landing. Dat kan niet als zoiets in de zevende minuut gebeurt, stelt hij. Neuromusculaire blessures, die ontstaan als signalen uit de hersenen langzamer worden doorgegeven, vinden vooral plaats aan het eind van de eerste en de tweede helft. Of Strootman de schade heeft verergerd door verder te spelen? Misschien heeft hij dat onbewust gedaan, zegt Goedhart.
Chiel Dekker, de zaakwaarnemer van Strootman, vindt het niet gepast om nu conclusies te trekken over hoe de blessure is ontstaan. ‘De rechterknie van Kevin was licht geblesseerd na de interland tegen Frankrijk, maar hij kon gewoon spelen tegen Napoli. Wat ik ervan vond dat hij doorspeelde nadat hij door zijn knie was gegaan? Dat kan ik niet voor Kevin beslissen.’
Dekker wijst op het verleden. John Heitinga overkwam hetzelfde in zijn tijd bij Ajax. Goedhart wijst op een speler die doorvoetbalde met een gebroken voet, iets dat hij de bewuste speler pas na de wedstrijd kon meedelen.

“Kijk naar de gevoelvolle pass die hij in de eerste minuten geeft aan Gervinho. Toen was er niets aan de hand. Hoeveel hinder hij van zijn rechterknie heeft gehad, is gissen. Misschien wel helemaal niet.”
Rob Ouderland, sportfysiotherapeut

‘Gevoelvolle pass’
Strootman (25 interlands, 3 doelpunten) moet volgens Rob Ouderland, sportfysiotherapeut en manueel therapeut, fit aan de start zijn verschenen in Napels. ‘Kijk naar de gevoelvolle pass die hij in de eerste minuten geeft aan Gervinho. Toen was er niets aan de hand. Hoeveel hinder hij van zijn rechterknie heeft gehad, is gissen. Misschien wel helemaal niet.’
Ouderland, voorheen werkzaam bij de KNVB, zegt dat de schade vrijwel zeker bij de eerste landing is aangericht. De medische staf kan dan een aantal sneltesten doen om vast te stellen of sprake is van kruisbandschade, een zogeheten stabiliteitsonderzoek.
Of en hoe dat is gebeurd, wordt niet duidelijk. De camera heeft het niet vastgelegd. Rest de vraag of Strootman de schade heeft vergroot bij zijn tweede landing, in de elfde minuut? Ouderland: ‘Dat is moeilijk te zeggen, maar het is nooit gunstig, zo’n tweede draaimomentje.’

bron: volkskrant.nl

Collega’s wensen Kevin Strootman sterkte

“Mijn maag draaide om toen ik je blessure zag ontstaan”, zegt Fulham-verdediger John Heitinga, die in 2002 een kruisband in zijn linkerknie scheurde. “Ik weet wat je doormaakt en heb met je te doen, maat. Heel veel sterkte, succes met je herstel en ik weet zeker dat je ijzersterk terug komt. Ga ervoor!”
Volgens Ron Vlaar is de afwezigheid van Strootman op het WK ‘een enorme aderlating voor Oranje, maar vooral een persoonlijk drama’. Ron Beton weet ook waar hij over praat, want de aanvoerder van Aston Villa scheurde in 2007 en 2008 een kruisband in zijn linkerknie. “Hoe moeilijk het nu ook is, probeer positief te blijven. Je bent een winnaar en jouw karakter kennende, gaat deze blessure je niet tegenhouden in je verdere carrière!”
Marco van Ginkel deed vorige week voor het eerst weer mee met de training van het eerste elftal van Chelsea, nadat hij vorig jaar een kruisband in zijn rechterknie scheurde. “Dit is echt zwaar klote voor je. Je was met een prachtig seizoen bij AS Roma en Oranje bezig”, vindt de middenvelder. Ook Van Ginkel heeft vertrouwen in een comeback op het hoogste niveau. “Je bent een doorzetter en zult sterker terugkeren. Dat weet ik zeker!”
Deel dit artikel

Meer nieuws

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
engeland
Kruisband blessure voor Sven Botman
productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters