Home Aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen

KNVB Leden

Zorgverzekering en de voorste kruisband blessure

In Nederland is de verzekering over het algemeen heel goed geregeld. Samenvattend en gericht op de kruisband blessure ziet het er zo uit.

Wanneer je een kruisband blessure hebt opgelopen en naar de fysiotherapeut moet, red je dit in eerste instantie vaak niet met alleen de basisverzekering. Er zal dus aanspraak gemaakt moeten worden op de aanvullende verzekering. De fysiotherapie kan op twee manieren vergoed/betaald worden:

  1. De basis verzekering. Deze is voor iedereen verplicht in Nederland.
    De behandelingen die betaald worden uit het basispakket gaan ten koste van het eigen risico. Het eigen risico loopt per kalenderjaar. Dit houdt in dat je na 1 januari altijd opnieuw eigen risico moet betalen. Zit je nog in het chronische traject van je kruisband revalidatie op 1 januari dan worden dus de eerste behandelingen vergoed vanuit het eigen risico.
  2. De aanvullende verzekering.
    Deze aanvullende verzekering, die ook fysiotherapie bevat, kan optioneel worden afgesloten bij de basisverzekering. De behandelingen die vergoed worden vanuit het aanvullende pakket hoef je geen eigen risico te betalen. Wanneer je deze aanvullende fysiotherapie niet hebt of je aanvullende verzekering bevat geen fysiotherapie, zal je een rekening ontvangen van de zorgverzekeraar/fysiotherapeut. Het tarief verschilt per zorgverzekeraar en/of zorgprofessional maar kost meestal tussen de €30,- en €45,- per behandeling.

Een conservatief traject en fysiotherapie

Een conservatief traject, een kruisband revalidatie zonder een operatie, wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van je verzekering. Heb je dit aanvullende pakket niet of heb je meer behandelingen nodig dan in je aanvullende pakket zitten, dan zijn de extra behandelen voor eigen rekening.

kruisband training

Kruisband operatie en fysiotherapie

Een voorste kruisband revalidatie na een voorste kruisband reconstructie/operatie valt onder de chronische code voor fysiotherapie. Een chronische code gaat in op de dag van de operatie en is geldig voor 1 jaar. Gedurende het jaar heb je recht op medisch noodzakelijke fysiotherapie. In Nederland is het systeem zo ingericht dat er eerst 20 behandelingen nodig zijn om het traject chronisch te maken. Dit houdt in dat je vanaf de 21ste behandeling bent verzekerd vanuit het basispakket. Maar let op: dit kost je dan wel je eigen risico.
Een verwijzing van de orthopedisch chirurg is noodzakelijk.
De eerste 20 behandelingen komen dan uit je aanvullende pakket. Heb je minder dan 20 behandelingen in je aanvullende pakket dan betaal je dit verschil zelf.

fckruisband header shirt na operatie

Een voorbeeld wat voor veel mensen geldt

Wanneer je een aanvullende verzekering hebt van 9 behandelingen voor fysiotherapie, dan betaal je zelf het overige aantal tot de 20ste fysiotherapie behandelingen, 11 behandelingen dus.

Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt betaal je alle 20 behandelingen zelf. Eén fysiotherapie behandeling kost ongeveer tussen de €30.- en €45,-. Dit verschilt bij iedere zorgverzekeraar/fysiotherapeut.

De behandelingen vóór de operatie tellen niet mee bij de 20 behandelingen na de operatie.

Belangrijk!

Controleer altijd de voorwaarden van je eigen zorgverzekering!
Hoe de verzekering werkt bij een voorste kruisband revalidatie en operatie levert altijd veel vragen op. Het advies is om je eigen verzekering vooraf te benaderen zodat je geen onverwachte kosten, onduidelijkheden of situaties kan verwachten. . De situatie kan per persoon verschillen, dus overleg daarom altijd met je zorgverzekeraar en/of fysiotherapeut en lees de algemene voorwaarden goed door van je zorgverzekering.

Wat kost de zorg in Nederland?
Bron: www.watkostdezorg.nl

Wat kost de zorg in Nederland?
Bron: www.sport-gericht.nl

Wat kost een MRI in Nederland?
Bron: www.mricentrum.nl

Voor extra fysio behandelingen VKB

De KNVB heeft voor de leden twee collectieve aanvullende verzekeringen: de collectieve ongevallenverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Bij ongevallen/incidenten moet altijd eerst de ‘eigen’ verzekering ingeschakeld worden.

Keert deze gedeeltelijk of wellicht helemaal niet uit, dan kan men de collectieve verzekering van de KNVB inschakelen.

veldtraining dame met bal
Home Aanvullende verzekeringen