Cyriac opnieuw out met zelfde blessure

Cyriac opnieuw out met zelfde blessure

3 april 2012

 

Gohi Bi Cyriac staat voor de tweede keer binnen vijftien maanden opnieuw een lange tijd aan de kant. De 21-jarige Ivoriaan zal straks zijn carrosserie moeten verzorgen.

Hem werd een grote toekomst voorspeld, maar die lijkt nu toch in gevaar met de tweede zware blessure binnen een dik jaar. Cyriac gaat binnenkort onder het mes voor een operatie aan de kruisbanden van de rechterknie en is minstens zes maanden out. Ook in 2011 was de spits al een hele tijd houden met een identiek probleem nadat hij zijn knie verdraaide tijdens de uitmatch op Cercle Brugge (26 december 2010). Op 18 maart 2012 zakte hij tegen OHL door zijn knie bij een korte draaibeweging. De eerste diagnose was een zware knieverstuiking.

“Maar toen al vreesden we erger”, zegt clubdokter Diverse in Het Laatste Nieuws. “De beelden die we achteraf bekeken, deden het akelige voorgevoel toenemen. We zagen dat Cyriac zijn rechterknie op precies dezelfde manier verdraaide als op 26 december 2010 tijdens de uitwedstrijd op Cercle Brugge.”

Pas maandag werd een tweede scan genomen, omdat de knie te fel gezwollen was. “Het resultaat van dat  tweede onderzoek is dat de kruisbanden opnieuw gescheurd zijn”, aldus dokter Diverse. “Slecht nieuws?” Slecht ja. Nieuws niet echt. Zowel Cyriac als wij, de medische staff, beseften al langer dan dat de operatie niet te vermijden was.”

PORSCHE IN DEUX CHEVAUX
Omdat er twee opties zijn, heeft Standard besloten nog even te wachten met een operatie. “Ofwel opereer je onmiddelijk, ofwelijk wacht je tot de knie ontzwollen en opgedroogd is. Wij verkiezen te wachten. Dat hebben we ook de eerste keer gedaan. Cyriac werd pas in februari 2011 geopereerd”, aldus de dokter. “De datum van de operatie ligt nog niet vast, maar het zal waarschijnlijk niet binnen de veertien dagen gebeuren. Vanaf dat ogenblik wacht hem een revalidatieperiode van zes maanden. Hij zal dus pas in november inzetbaar zijn.”

Er bestaat geen twijfel over dat Cyriac zal terugkomen na deze blessure. “Mentaal verwacht ik geen probleem. Fysiek is iets delicater”, geeft dokter Diverse toe. “”Cyriac is sterk teruggekomen na zijn eerste operatie, maar zijn knie is er niet sterker van geworden. Hij is een bijzonder explosief type van voetballer. Supersnel en veerkrachtig. Daar zijn risico’s aan verbonden.” De Ivoriaan zal zich goed moeten verzorgen. “Steek de motor van een Porsche in een ‘Deux Chevaux’ en het zou best kunnen dat de carrosserie uiteenvalt als je te hevig accelereert. Cyriac zal na de revalidatie zijn carrosserie goed moeten verzorgen”, waarschuwt de clubdokter. “Maar dat heeft niets onheilspellend. De ene topsporter is gevoeliger voor dit dan de andere. Het komt er op aan je lichaam te kennen en zelfs als alles goed gaat, speciaal aandacht te blijven besteden aan de verzorging of versterking van je zwakke plekken.”

GEEN TRANSFER
Door deze zware blessure zal Cyriac komende zomer vermoedelijk ook geen mooie transfer kunnen afdwingen. De kleine spits verlengde onlangs zijn contract tot 2016 nadat hij door een tussenpersoon werd aangeboden bij Anderlecht. Door zijn lange afwezigheid valt een transfer in het water. Ook de Luikse directie zal komende zomer op zoek moeten gaan naar een vervanger voor de Ivoriaan.

Deel dit artikel

Meer nieuws

engeland
Kruisband blessure Oranje-international Jill Roord
nederland
Kruisbandblessure voor Ajax-verdediger Ávila
flyer de blessuretijd
DE BLESSURETIJD – Stadion PEC Zwolle