Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops

Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops

Influence of female sex and double-quadruple semitendinosus-gracilis graft on the incidence of postoperative symptomatic cyclops lesions after ACL reconstruction

Omdat we de risicofactoren voor het ontwikkelen van een cyclops na voorste-kruisbandreconstructie (VKBR) nog onvoldoende duidelijk hebben, onderzochten wij welke factoren hieraan bijdragen.

afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops

In totaal keken we terug in de dossiers van 1416 patiënten die een VKBR kregen in het Anna Ziekenhuis Geldrop of het Máxima Medisch Centrum Eindhoven.

Bij iedereen werden de hamstrings gebruikt om de nieuwe kruisband te maken. Meestal was dit alleen de pees van de semitendinosus (ST). Deze wordt een aantal keer dubbel gevouwen om een kruisband te krijgen die een diameter heeft van 8 mm of meer. Hierdoor heeft de nieuwe kruisband meestal 3 of 4 bundels. Soms wordt naast de semitendinosus echter ook de gracilis (STG) toegevoegd om een kruisband te maken die dik genoeg is. Dan krijg je een kruisband met 6 of 8 bundels.

Patiënten die in de eerste twee jaar na de operatie terug kwamen bij de orthopeed met een beperkte strekking van de knie of een pijnlijke strekking, kregen een MRI om te bepalen of er sprake was van een cyclops. In totaal ontwikkelden 46 van de 1416 patiënten (3.2%) een cyclops. Op 2 patiënten na onderging iedereen een nieuwe operatie om de cyclops te verwijderen.

We ontdekten dat patiënten met een kruisband met 8 bundels (een zogenaamde double-quadruple graft) een hoger risico hadden op het ontwikkelen van een cyclops, namelijk 8.3%. Alle andere aantallen bundels hadden een risico op het ontwikkelen van een cyclops van gemiddeld 3.0%.

Daarnaast ontdekten we dat vrouwen een 2.5 keer hoger risico hebben op het ontwikkelen van een cyclops. Dit kan echter komen doordat vrouwen vaker zo’n kruisband met 8 bundels krijgen dan mannen.

DEZE STUDIE LAAT ZIEN DAT HET BELANGRIJK IS OM PER PATIËNT TE BEKIJKEN WELKE PEES (OF PEZEN) ER GEBRUIKT WORDEN VOOR DE VKBR, OM ZO HET RISICO OP COMPLICATIES ZOALS DE CYCLOPS TE MINIMALISEREN.

Referentie: Arens T, van Melick N, van der Steen MC, Janssen RPA, Bogie R. Influence of female sex and double-quadruple semitendinosus-gracilis graft on the incidence of postoperative symptomatic cyclops lesions after ACL reconstruction.

Knee Surg Sports Traumatol 2024, online ahead of print.

Nicky van Melick

Nicky van Melick is post-doc onderzoeker sportorthopedie en docente, met knieklachten in het algemeen en voorste-kruisbandletsel in het bijzonder als aandachtsgebied.

Nicky is onderzoeker sportorthopedie bij het Anna Ziekenhuis Geldrop en Anna TopSupport Eindhoven. Hier kan ze door middel van wetenschappelijk onderzoek eraan bijdragen dat de zorg rondom sporters met knieklachten nog beter wordt. Ze richt zich onder andere op de criteria waaraan een sporter na een voorste-kruisbandreconstructie moet voldoen om weer veilig te gaan sporten.

nicky van melick profiel foto

Blogs

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
blog isokinetisch testen KNVB FC Kruisband
Blog #7: Isokinetische testen bij voetballers met VKBR 1/2
good bad
Blog #6: Bewegingstechniek bij VKB patiënten
Gescheurde kruisband
Blog #5: Hoog risico op recidief voor profvoetballers met een vkb-reconstructie
Blog #4: Hoptesten
Blog #4: Hoptesten
Gescheurde kruisband
Blog #3: Een VKB-Blessure, hoe gebeurt dat nou?
wouter blog fases
Blog #2: Spierkracht na een VKB reconstructie
terugkeren naar de sport na een vkb reconstructie
Blog #1: Terugkeren naar de sport na een VKB reconstructie
Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon